Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков
Снимка: Радио Китай.
прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков Снимка: Радио Китай.

Украинските власти внезапно прекратиха мирните преговори миналата пролет "сякаш по заповед отгоре", заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти, предаде ТАСС.

Прессекретарят на руския президент коментира думите на говорителя на беларуското външно министерство Анатолий Глаз, че западната намеса е довела до спирането на преговорния процес между Москва и Киев.

"Казваме ви го от шест или седем месеца. И [руският президент Владимир] Путин е говорил за това на различни нива. Става дума за самия документ, който беше договорен в резултат на много трудни преговори и който дори беше парафиран", каза Песков. "Всъщност след това изведнъж, сякаш по команда отгоре, украинската страна напусна масата за преговори, прекрати комуникацията", подчерта той.

Прессекретарят на Путин опроверга слуховете за втора вълна на мобилизация и каза, че "няма данни" за такова нещо, предаде БТА.

Песков отказа да коментира думите на украинския политик Виктор Медведчук, който каза, че бившият президент Петро Порошенко уж бил предлагал на Путин "да вземе Донбас".

В тази връзка говорителят на Кремъл обаче отбеляза: "Разбира се, начинът, по който киевският режим действаше спрямо републиките в Донбас в продължение на осем години, вероятно показва, че нито един режим не би действал по този начин по отношение на необходими за него територии, нито един режим не би участвал в това, което може да се смята за геноцид, никой режим не би обстрелвал териториите и населението си с тежка артилерия, не би убивал жени, деца, старци... Наистина имаше такова поведение на [киевския] режим по отношение на районите на Донбас, сякаш не му трябват", заключи Песков.

Що се отнася до призива на посолството на САЩ в Москва американците с двойно - руско и американско – гражданство незабавно да напуснат Русия, тъй като можело да бъдат мобилизирани, Песков каза: "Не чуваме подобни призиви за първи път". Говорителят на Кремъл допълни: "А това, че се споменават граждани с двойно гражданство [за които се твърди, че са заплашени от мобилизация] - тези, които са граждани на Русия, за нас са граждани на Русия".