Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Пеканов КАДЪР: БНТ
Атанас Пеканов КАДЪР: БНТ

"За съжаление това е още един звучен шамар за темата, че страната ни не се движи достатъчно бързо с темата съдебна реформа и по приоритетите по линия на върховенството на закона", така коментира санкциите по "Магнитски" в предаването "Денят започва" по БНТ служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

"Корупцията убива, тя взима от нашия ресурс, от нашето бъдеще. От години ни се казва от Европа, от други партньори: "Направете нещо". Какво да се направи е разписано от години в различните доклади, които България получава. Знаете, че огромната част от тези реформи са част сега и от Плана за възстановяване и устойчивост. Не случайно, заедно с министър Зарков още от началото на миналия служебен кабинет доразвихме, финализирахме законите, които касаят тази тема и ги внесохме в парламента. Парламентът нямаше желание да ги разгледа и тук получаваме още едно доказателство, че това всъщност е нещо ключово пред нас и ние трябва да си дадем сметка за това", каза още Пеканов. 

"За момента отлагаме стъпките, по които да борим корупцията, защото не искаме да приемем тези закони. Закони, които са написани вече, готови и чакат парламента, надяваме се новия, да разбере, че няма мърдане. Ние трябва да се движим по линия на приоритетите, които всички ги знаем, цялото общество ги знае. Особено важен е механизма за контрол на главния прокурор", каза Пеканов.

Оцени като добър внесения от министър Зарков в 48-ото НС законопроект за съдебна реформа. Изтъкна, че е проверен от Венецианската комисия и Европейската комисия. Те казват, че отговаря на критериите. Пак ще го внесем в новия парламент, каза Пеканов.

Той заяви, че левицата у нас не се занимава с актуални европейски въпроси. Отхвърли обаче възможността около себе си да събере хора за нов политически проект.