Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Демерджиев СНИМКА: Велислав Николов
Иван Демерджиев СНИМКА: Велислав Николов

Видях поредният шамар за всички институции със санкциите „Магнитски“. Това заяви пред БНР Иван Демерджиев, който е служебен вътрешен министър и вицепремиер.

„Трябва ли някой да види този позорен списък, за да си припомни, че такива хора съществуват и те трябва да бъдат разследвани? За мен е много интересен мотивът, който касае Горанов, че е мотивирал определени лица да приемат определено законодателство. Лесно можем ад си отговорим кой е имал мнозинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека веднъж да прояви активност.

Прокуратурата трябва да е активната страна и да инициира събиране на доказателства. Има някакви производства. Но прави впечатление ,че предметът на голяма част от тях се разминава с това, което виждаме в мотивите за наложените санкции“

Прокуратурата ще иска от нас да поемем отговорност и да поемем удара от нейното бездействие, посочи Демерджиев в предаването „Преди всички“.

„Всичко, което имаме е внесено. Ще се постараем да го допълним максимално в кратък срок, за да няма отново оправдания, че липсват данни. Добре е да се организира разпита по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкова време, а трябва. Съмнявам се, че Дубай не дава съгласие. Има много варианти това да се случи. Трябва по официален ред да се поискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури“.

Имаше телевизионни изяви на част от хората по списъка Магнитски. Те отричат обвиненията. Някои обаче си спомнят за определени разговори. Един от тях е бил търсен през 2016 г. за разговор в сауна.

„Той разказа как е протекло разследването. То обаче не може да се ограничи само до този, който твърди ,че е дал подкуп и до този, който го е приел. Разследването трябва да бъде много по-мащабно и да обезпечи показанията не само на двамата, които са замесени в един такъв случай. Трябва да се съберат документи. Това, което слушах, ми звучи като едно формално изпълнено задължение и беше чест подход. Необходимо е да се откъснем от него, ако искаме дори да приличаме на правова държава“, посочи министърът.