Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви/ Архив
Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви/ Архив

Единствената причина човек да се гмурне доброволно - при наличието на функционален интелект - в конспиративни теории, е паническият страх от действителността и от живота в нея.

Този страх е част от вродения ни инстинкт за самосъхранение, но, като всичко, с което прекалим - като всичко, което позволим да ни обсеби - той се превръща в пристрастеност. В пощурял навик, в бясна компулсия, върху която нямаме някакъв контрол.

Това е особено тъжно - горчива ирония - защото страстните консуматори на фалшиви новини са обзети именно от жаждата за контрол. Те не могат да понесат или разберат света, в който са попаднали, и това ги кара да се чувстват под постоянна заплаха. Единственият щадящ егото начин да се утешат и да си върнат илюзията за личен контрол е да си кажат: аз не съм глупав, слаб и безпомощен! Не разбирам какво се случва около мен, не защото ми липсват способности, а защото всички ме лъжат за всичко. Когато най-сетне се добера до *истинската истина*, тя ще докаже, че аз през цялото време съм бил най-прозорливия и най-заслужаващия да оцелее. И така, докато реалността изцяло се замени с приказка, в която зад всеки авторитет, който ни кара да се чувстваме сбъркали или несправящи се, се крие заговор на мрачни и враждебни сили. И колкото по-загрижени звучат и изглеждат те, толкова по-сигурно е, че имат задни мисли и пъклени планове.

В това има логика.

То е вид хипохондрия.

Хората, обладани от прекален страх за физическото си здраве, често отбягват лекари и болници, но се отдават на всевъзможни целебни ритуали. Ритуалите успокояват непрестанната им тревожност, но в същото време им позволяват да избегнат получаването на реална диагноза [т.е. да си спестят конфронтация с действителността, от която се боят.]

Но, докато да замениш консумацията на захар с консумацията на подсладител би могло да е здравословно и без да страдаш от конкретно заболяване, да замениш консумацията на факти с консумацията на лъжи, *винаги* е акт на самонатравяне - от каквото и да страдаш, независимо какво временно облекчение ти носи.

Да ровиш онлайн за картинки на "американски машини за земетресение", докато хора от цял свят ровят сред руините на Идлиб и Мараш за оцелели, е съсипваща диагноза. Няма защо да се страхуваш повече, най-лошото вече се е случило.

*От фейсбук!