Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок
Посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок

- 60 000 спасители в момента работят на терен. 3000 са от чужди страни, включително България. Благодаря на българската държава, която бе от първите

- Има двама български граждани, до които не можем да достигнем. Молим се за тях

 

"Страната ни преживява най-голямото бедствие за последното столетие. Загиналите са около 6000. Ранените - около 35 000. 6000 са срутените сгради. Площта, която е засегната, е над 100 000 квадратни километра - която е колкото територията на България. И два пъти повече от населението на България е броят на засегнатите хора - около 13 милиона души." Това заяви пред bTV посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок.

"Една от първите страни, които оказаха помощ, е България, за което благодарим. Нови екипи ще бъдат изпратени с военни самолети, за което отново благодарим. Имаме нужда от нови екипи, от полева болница, от кухня. Освен, че България изпрати спасителни екипи, цялото българско общество се мобилизира да събира и изпраща помощи, за което отново благодаря на всички", каза посланик Секизкьок.

"Оцелелите граждани, които биват изваждани изпод руините, да получават медицински грижи - това е най-голямото предизвикателство сега. Някои болници също бяха срутени. 

60 000 души в момента работят на терен. Имаме 3000 души от чужди държави, включително от България, които са дошли да се включат в спасителните работи", добави тя.

Попитана дали има нейни близки, които да са сред загиналите или пострадалите, посланик Секизкьок отговори: "Нямам близки роднини, които са сред жертвите, но загубихме много обични наши колеги и приятели. Имаме и колега от посолството, чиито син и двама внуци загинаха, за жалост. Имаме и колега, който беше назначен в Хатай. В момента той е под руините и се опитваме да достигнем до него."

"В момента има двама български граждани, до които не можем да достигнем. Няма нова информация за тях. Надяваме се да бъдат намерени и се молим за тях", каза посланикът.

"Искам да подчертая нещо. Има големи кампании за събиране на средства в цяла България. Тези, които искат да окажат парична помощ, може да го направят по сметката, разкрита от посолството. Има и открити пунктове в цялата страна. Има разкрита сметка и в Главното мюфтийство. 

За финал искам да кажа нещо важно. Преди всичко благодаря на президента на България, на българската държава, на правителството и на длъжностните лица. Благодаря ви", завърши посланикът на Турция Айлин Секизкьок.