Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски
КАДЪР: БНТ
Надежда Нейнски КАДЪР: БНТ

"Трагедията е огромна. Това, което виждаме и от кадрите, и от коментарите на световните журналисти... Вчера говорих с приятели там, всички са потресени. От една страна са болката и трагедията на загубените близки, от друга страна - неизвестното", каза бившата външна министърка и посланик на на България в Турция Надежда Нейнски в ефира на Би Ти Ви. Тя подчерта, че много жители на южната ни съседка са с разрушени домове и не знаят как и къде ще продължат живота си занапред.

"Тази трагедия казват, че е незапомнена дори и за Турция, която познава и други земетресения. Това са два труса, които са независими един от друг, а не вторични", каза още тя.

Според нея все пак има светъл лъч светлина, а именно - солидарността. Тя обясни, че и самото турско общество е изключително солидарно и сплотено, а приятелствата за тях са вечни.

"Трябва да бъдем човеци не само когато стане необратимото и такива тежки трагедии. Трябва да се поучим и да изградим повече мостове помежду си", каза още бившата ни посланичка в Турция.

"Тук голямата тема отново е корупцията. Ако има некачествено строителство, някой го е икономисал за себе си", коментира тя.

Нейнски обърна внимание и на факта, че на фона на вълната от съпричастност с Турция, почти няма информация за случващото се в Сирия.

"Голям въпрос е дали фондовете, парите, които се събират от неправителствени организации, и държавните помощи отиват по предназначение. Това винаги е много голяма тема", коментира още тя.

И от двете страни има интерес Северна Македония не трябва да е член на Европейския съюз. 

В самата Македония положението е много по-сериозно. Според нея се търсят провокации, които касаят и бъдещето на РСМ, а ако управлението на страната иска тя да влезе в ЕС, то не трябва да позволява подобни спречквания.

"Използването на езика на омразата ще бъде абсолютно препятствие за нея да влезе в Европейския съюз", смята Нейнски.

Според нея, ако РСМ иска да се присъедини към съюза, те ще трябва да изпълнят редица правила, и е възможно те да повлияят положително на отношенията ѝ с България.

Като "кошмарна" тя определи войната в Украйна.

"Поведението на България за хода на България има отношение и към вътрешната политика. Аз съм убедена, че когато има редовно, стабилно правителство с ясна евроатлантическа позиция, това ще повлияе и на отношенията ни със Северна Македония", каза Нейнски.

На тези избори които предстоят, да се излъчи евроатлантическо мнозинство - това е най-важната задача пред България според бившата МВнР министърка. И според нея това е възможно, но за тази цел партиите трябва да постигнат съгласие по няколко ключови теми. А именно: войната в Украйна Северна Македония, еврозоната и съдебната реформа.

Тя попита и каква всъщност алтернативата на евроатлантическото правителство. 

"Смятам, че в това обединение има потенциал, но то е само заявка. Дяволът е в детайлите. Първо, много е важно, правителството, което се състави, да има четиригодишен мандат", отговори тя на въпрос как гледа на обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Според нея обаче ако то се състои, то трябва да е дългосрочно, а не само за настоящите избори.