Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви/ Архив
Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви/ Архив

Около 4 сутринта в понеделник убийствено земетресение, 7.8 по скалата на Рихтер, удари части от южна Турция и северна Сирия. Часове по-късно удари втора вълна с почти същата мощ. Десетки вторични трусове държаха оцелелите в непрестанна паника часове наред.

Разрушенията са неописуеми, жертвите приближават 5000 по последни данни, а от Световната здравна организация предупреждават, че броят на загиналите верятно ще достигне 20 000.

С редица по-малки населени места в граничните зони все още няма контакт, а турските служби за гражданска защита са в тотален преразход и не успяват да покрият трасето от над 1000 километра разрушения.

Неясен брой бедстващи семейства, изскочили от леглата си по пижами след началния трус, прекараха ден и нощ в студове около нулата без подслон, често борещи се с голи ръце да изровят близките си изпод развалините на домовете си.

В Сирия, където пострада последният бунтовен регион, информацията за загиналите и ранените е оскъдна, а местните доброволчески спасителни отряди се борят с критичен недостиг на гориво, функциониращи болници и медицинки консумативи.

В ход е международна операция за спешна помощ: екипи от Индия, Южна Корея, Калифорния, България и редица други страни пътуват или вече са на място в бедстващи населени места. Навсякъде се докладва остра липса на храна, питейна вода, електричество, топли дрехи, структури за подслон...

Задачата пред спасителите е с отчайващ мащаб, а страданието на хиляди хора - без ясен хоризонт на облекчение.

КАК ДА ПОМОГНЕМ?

Направих кратък списък от организации, които имат сигурен достъп до пострадалите в Турция и Сирия - спешните ни дарения СЕГА са най-ефективният начин да помогнем на най-много хора в най-остра нужда да оцелеят. Да бъдат измъкнати от руините и спасени от студ и глад.

1. Както вече всички знаете, Lazar Radkov и Manol Peykov веднага реагираха с местни кампании, които директно помагат на спасителите от България и пострадалите в Турция да се справят с кризисната ситуация.

Изпращайте пари на Манол на същата сметка като за Украйна, НО с ясно обозначение за Турция.

Ето я:

BG39DEMI92405000305527

Търговска банка Д

BIC: DEMIBGSF

Титуляр: Манол Костадинов Пейков

Можете да ползвате и PayPal: [email protected]

Лазар се обедини с КаузиБГ и събира средства за одеала, спални чували, шалтета, спасително фолио, походни легла и всичко необходимо за помагане на пострадалите тук:

https://www.kauzi.bg/blog/?page_id=6496

2. Десет души от спасителните отреди от на Пловдив и София тръгнаха рано сутринта за зоната на земетресението в Турция. Тези смели и жертвоготовни сънародници ще бъдат част от екипа доброволци, изпратени от Национална Асоциация на Доброволците в Република България. Самият екип има нужда от храна, медикаменти, екипировка и други за поне седмица. Подкрепете ги с дарение тук:

Титуляр: Сдружение 'Аварийно Спасяване Пловдив'

IBAN: BG68RZBB91551012506770

BIC RZBBBGSF

Основание: дарение за земетресението в Турция

3. "Национална мрежа за децата" насочва всички дарения, постъпили през февруари, към хуманитарна организация в пряко сътрудничество с кметството на турския град Арсуз, който се намира в един от по-трудно достъпните райони - близо до сирийската граница и епицентъра на труса. Освен за местното население, общината в Арсуз трябва да се погрижи за голям брой сирийски бежанци. Можете да помогнете на хората там да се справят с ужаса, който ги сполетя, с дарение тук:

https://nmd.bg/vsichki-dareniya-za-naczionalna-mrezha-za…/

4. Гората.бг - група 💚🌳 е във връзка с жители на тежко пострадалите градове Адана и Газиантеп, където населението бедства, заобиколено от невиждани разрушения и травматизирано от преживения и продължаващ ужас. Никола Рахнев и колеги събират дарения за директни доставки на одеяла, дъждобрани, храна, медицински материали, подкрепа за деца и нужното за спасителните екипи, в това число и българските.

С карта или PayPal, може да дарите тук:

https://www.paypal.com/donate/…

С банков превод:

Фондация „Гората.бг“

IBAN: BG74RZBB91551011840078

Основание: Земетресение

5. Няколко опитни международни организации имат установен достъп до зметеръсната зона и могат да подпомагат системно пострадалите както в Турция, ТАКА И В СИРИЯ, където да достигне така необходимата помощ е много по-трудно.

International Rescue Committee е на терен в Сирия от 2012. Екипите им имат достъп до хора в пострадалите сирийски райони, които вече са бездомни бежанци и земетресението ги лиши от малкото им земни удобства. Дарете за спасителите там ето тук:

https://help.rescue-uk.org/…/crisis-turkey-and-syria…

УНИЦЕФ също има достъп до пострадали сирийски семейства и е готова да помгне на Турция при искане от страна на държавата. Сред основните рискове за живота на оцелелите от земетресението деца са болестите на мръсотията и липсата на чиста питейна вода вследствие на разрушена инфраструктура. Дарете тук, за да помогнете с доставките на вода и хигиенни материали до поразените зони:

https://www.unicef.org.uk/…/donate-and-help-protect…/…

World Food Programme не се нуждае от представяне - техните екипи също са на терен в Сирия и Турция и си партнират с местните организации за спешни доставки на пакети храна в засегнатите райони, където вече е абсолютно невъзможно просто да идеш до магазина и да си купиш сандвич, дори да имаш достъп до пари... Дарете тук:

https://donatenow.wfp.org/Turkey-earthquake-1/~my-donation?lang=en_EN&amount=3060&frequency=once&utm_jobid=696650&utm_source=All%20Subscribers&utm_campaign=230206_Syria_Emergency&utm_medium=email&utm_content=230206_Syria_Emergency_696650&utm_cid=7014y000001ghdjAAA&utm_platform=marketingcloud

СЕДЕМ ЗА СЕДЕМ

И накрая.

Остава седмица до Свети Валентин. Ден, който в далечния си римски произход е фестивал, честващ именно бруталната и незаобиколима сила на природата. С течение на времето, модерните индустриални общества "опитомяват" този празник, който вече няма нищо общо и с християнския мъченик, чиято име носи. Днес 14 февруари е ден на романтичната любов. Но тя не може да съществува истински без една друга, по-голяма, по-всеобемаща любов - тази към ближния и тази към далечния. Любовта към човечеството, позната и в християнството, и в исляма. От тази голяма любов произтичат и чувството за дълг да помогнеш на споходения от беда, и импулсът към щедрост. Да дадеш на този, който има нужда, е най-висшето и проявление. Да оставиш своя живот, за да спасиш борещия се със смъртна опасност.

В понеделник всичките ни модерни илюзии за власт над света и животите ни за пореден път бяха смазани от природата, която отново напомни за себе си по съкрушителен начин.

Имаме 7 дни до Свети Валентин.

Това са седемте най-критични дни за пострадалите от бедствието - в тези дни могат и трябва да бъдат спасени възможно най-много хора от студ, болести, глад и смърт от наранявания. И ако във всеки един от тези седем дни всеки от нас увлече по един свой познат да покаже човеколюбие - то всяка наша щедрост ще се умножи седмократно.

#7за7

Това е целта, която си поставям и която предлагам и вас.

Да се опитаме да убедим по един човек на ден в седмицата на Свети Валентин да дари за усилията на спасителите в Турция и Сирия. Да помислим първо за трима сред познатите си, които не са без средства, и да ги подтикнем да направят дарение, което не е символично, защото добрината има смисъл, когато се прави искрено според възможностите. После нека изберем още четирима приятели, макар и с обикновени възможности, и да ги вдъхновим към благотворителен жест, макар и символичен. Солидарността е единствената доставка от първа необходимост, която не изисква тирове и бензин. Тя може да стопли поне малко още преди одеалата да са пристигнали.

*От фейсбук!