Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ
ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ

Имам чувството, че националното ни достойнство е ампутирано, а по отношение на македонския въпрос то вече не съществува. Това заяви пред БНР журналистът Велизар Енчев.

„Смятам, че министър Демерджиев не трябваше да минава границата с РСМ, докато и последният български гражданин, който е спрян, не го направи“.

Той определи връщането на изтегления от Скопие посланик Ангелов като „най-голямото унижение на българската дипломация в последните 30 години“. И припомни твърденията на служебния външен министър Николай Милков, че посланикът ще бъде върнат в Скопие само тогава, когато видим реални действия от македонска страна.

Велизар Енчев е убеден, че държавният ни глава трябва да излезе с позиция за поведението на македонските власти и на граничните служби в РСМ.

Журналистът направи историческа ретроспекция на причините, довели до днешното напрежение със Северна Македония. В предаването „Политически НЕкоректно“ той посочи, че корените на проблема могат да се открият още през 1946 година.

„Тогава по нареждане на Георги Димитров българските комунисти вземат решение за предаване на костите на Гоце Делчев на македонската страна. Добре е, че се стигна до разрив между Съветския съюз и Югославия, за да се предотвратят и по-лоши неща. Тогава не само предадохме костите, но започнахме македонизирането на Пиринския край".

Втората грешна стъпка е от 2017 година, посочи Енчев.

„Тогава ние пуснахме Македония за членство в НАТО. Това стана срещу подписването на един договор за приятелство. Авторитетни историци признават, че сме допуснали грешка като сме се съгласили с понятието „обща история с РСМ“, както и с работата на създадената тогава съвместна историческа комисия“.

Според Велизар Енчев, това се е случило под натиск от страна на американското посолство в София и на САЩ.

„За да може Македония да влезе в НАТО и да се затвори антируският пръстен на Балканите“.

Журналистът е на мнение, че на 24 юни миналата година, когато беше гласувано вдигането на ветото върху преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, е осъществен натиск от страна на френското посолство у нас.

„Няма никаква реакция от страна на Париж в сегашната ситуация на напрежение между България и РСМ“, отбеляза той.