Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът и прокурорът Новиков взривиха корупционен скандал в момент, когато чакат решаваща военна помощ

Битка, която промени необратимо украинците – днес 84% от тях не могат да търпят злоупотреби с публични средства

Да разкриеш брутална корупция в армията по време на война, при положение че много държави не могат да го направят в мир, е голямо постижение. Но да направиш арестите в момент, когато чакаш решаваща военна помощ от съюзниците и с една толкова компрометираща афера може да загубиш всичко, това вече си е чиста игра на руска рулетка.

Двама души обаче решават да поемат риска и да натиснат спусъка - президентът на Украйна Володимир Зеленски и прокурорът Олександър Новиков, оглавяващ Националната агенция за превенция на корупцията. Барабанът на револвера с един-единствен патрон се завъртя, спусъкът активира ударника, но не последва самоубийствен изстрел. На мушката останаха корумпираните украински военни. Но защо оповестяването на аферите бе толкова опасно в този момент?

Володимир Зеленски СНИМКА Архив
Володимир Зеленски СНИМКА Архив

В Конгреса на САЩ периодично се повдига въпросът за какво всъщност американските данъкоплатци са дали на Украйна 27 млрд. долара, които скоро ще станат 50. При това точно сега, когато е достигнат таванът на външния дълг от 31,3 трилиона долара и се налагат спешни икономии, включително от инвестициите в пенсионни фондове. Подобни неудобни въпроси се повдигат и в страните от Европа, където гражданите се борят с инфлация, с растящи цени, с притесненията си за евентуална криза, която би застрашила работните им места. Фактът, че се отделят от оскъдните им пари за Украйна, където те се крадат, можеше да се окаже детонаторът, който ще взриви напрежението и ще сложи край на помощите. Не трябва да се забравя, че в американската военна база „Рамщайн“ в Германия се събраха политици, които - искат или не - трябва да се съобразяват със своите избиратели и неслучайно решението бе изключително трудно. От една страна, трябва да потушават икономически „пожари“ в собствените си страни, а от друга, бяха истеричните заплахи от Кремъл – „не давайте нападателни оръжия на Украйна, че ще стане по-лошо“.