Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Велислав Минеков СНИМКА: Архив
Проф. Велислав Минеков СНИМКА: Архив

Само скулпторът Велислав Минеков е отстранен от служебното правителство на Гълъб Донев в новия му състав. Той е заменен от диригента Найден Тодоров - директор на Софийската филхармония. 

Найден Тодоров СНИМКА: Софийска филхармония
Найден Тодоров СНИМКА: Софийска филхармония

Официално причина за рокадата не е посочена. От известно време обаче между Минеков и актьори от Народния театър имаше голямо напрежение и размяна на реплики. За последно такива бяха разменени в последния ден на миналата година, когато министърът се отчиташе, а актьори отидоха на пресконференцията, за да му зададат въпроси.    

"Защо тиражирате информацията по време на вашия мандат, че ние, като актьори на Народния театър, се подписваме под натиск върху подписки? Това попита Деян Ангелов. 

 "Такова нещо не съм тиражирал и вие, актьорите, не участвате изобщо в този проблем. Не пиша за актьори нито лошо, нито добро", отговори му Минеков. "Не харесвам защита на работодател, когато има съмнения. Информацията, която получавам, е от тези, които не се подписват", каза той. 

В същия ден президентът Румен Радев се срещна с актьори, които подкрепят директора на театъра Васил Василев. Десет дни преди това те поискаха оставката на министъра. 

На 21 декември 49 от най-голямата ни театрална трупа изпратиха отворено писмо до президента с призив да освободи Минеков.

 "Действията на господин Минеков в качеството му на министър на културата и представител на изпълнителната власт, би следвало да водят до разрешаване на конфликти, ограничаване на щети от всякакъв характер и прилагане на висок етичен стандарт при разрешаване на кризи. С публичните си изяви по конфликта в Народния театър, господин Минеков уронва престижа на представляваната от него институцията", написаха те в писмото си до държавния глава. 

Причината за напрежението беше, че Минеков се изказа в подкрепа на режисьора Александър Морфов и започна проверка в театъра. В основата на всичко беше конфликтът, който започна в края на октомври, когато главният режисьор Морфов надраска вратата на назначената от директора Васил Василев за пиар на театъра Велислава Кръстева с надписи „ДПС“ и „Изчезвай“

Василев отказа да уволни Кръстева, а спорът обхвана целия екип на театъра. Оставки подадоха главният драматург Захари Карабашлиев и един от водещите режисьори – Явор Гърдев. Актьорите се разделиха на две групи, като тази, която подкрепя Морфов, се води от Валери Йорданов и Албена Колева.