Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Велчев
Милен Велчев

Българските братя от банковата сфера Милен и Георги Велчеви купиха швейцарския бизнес за търговия със стоки на руската VTB Bank PJSC (дружество, чийто капитал е разделен на прехвърляеми акции с еднаква стойност), като така отново отварят пътя пред компанията, съобщи Bloomberg.

Агенцията изтъква, че швейцарските стокови търговски и финансови аванпостове на най-големите руски банки бяха нарастваща сила в сектора преди началото на войната (в Украйна).

И сега придобиването на този бизнес от семейство Велчеви, идва, след като санкциите след инвазията на Русия в Украйна затрудниха звеното на VTB Bank да обработва плащания или да наема юридическо представителство, това последното означва най-общо възможност за "отбрана", чрез адвокати, в съда.

В съобщението се отбелязва, че двамата Велчеви преди това са работили съответно (Милен и Георги) в Merrill Lynch и Morgan Stanley. По-късно Милен Велчев стана министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобурготски, а след това пое представителството за България на инвестиционното звено VTB Capital.

Милен Велчев е отказал да разкрие условията по сделката, но е посочил, че компанията ще оперира под ново име и с преразглеждане на взиманите решения.

През март 2022 г. стана известно, че европейското звено на VTB Bank Europe е обявено за продажба, след като дружеството майка, банка VTB Bank, влезе в санкционните списъци на ЕС - една от най-големите банки в Русия, в която държавата е най-големият акционер.

Също през март пък САЩ наложиха санкции на десет членове на Управителния съвет на VTB Bank.

По-късно - през август с.г., Белгия - важен финансов център, замрази авоари на стойност 50,5 милиарда евро, принадлежащи на хора, компании и други юридически лица, на които са наложени финансови санкции след руското нашествие в Украйна, сред които именно VTB Bank.