Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Левове
Снимка:Архив
Левове Снимка:Архив

Левът е прикрепен към еврото, курсът е фиксиран. В България оперираме с евро, което се нарича лев в съотношение 2 към 1 от 25 години - откакто е въведен валутният борд. Това каза по Нова нюз Юлиан Войнов, финансист.

По думите му април месец ще бъде направена оценка на критериите ни, а вероятно няма да сме изпълнили всички. "В еврозоната не е страшно, но има насадени страхове. Тя изпреварва по растеж САЩ и Китай и носи стабилност на страните членки. Кризата в Гърция не беше породена от еврозоната, а от начина на управление на техните финанси преди влизането", посочи той.

,Според него положителната страна на влизането в еврозоната е свалянето на рисковата премия за инвестиции, увеличаване на рейтинга до А, както и намаляване на лихвените проценти. "България изпълнява голяма част от техническите критерии за еврозоната, а инфлацията започва да спада. Най-вероятно ще ни попречи да влезем през 2024 г. законодателният процес. Към момента не сме приели наложителните законодателни промени, това може да се окаже препъникамък", смята експертът.