Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АНГЕЛ АНГЕЛОВ
АНГЕЛ АНГЕЛОВ

Ангелов остана седмица у нас, през това време вътрешните министри се разбраха да няма ескалации покрай честванията за Гоце Делчев

Обратно на работа в посолството в Скопие се е върнал посланик Ангел Ангелов само седмица след като бе привикан в България за консултации. Решението е взето от Министерството на външните работи “като израз на желанието на българската страна за намиране на подход за деескалация на напрежението в двустранните отношения”. И след обещанието на властите в Северна Македония да вземат всички мерки напрежението да не ескалира на честванията за рождението на Гоце Делчев.

Ангелов се прибра в България на 23 януари - третия ден след побоя над секретаря на българския клуб в Охрид Християн Пендиков. Както “24 часа” писа, привикването на посланик за “консултации” е последна крачка пред скъсването на дипломатическите отношения. Това бе и

най- сериозната демонстрация, която страната ни е правила

към Северна Македония изобщо. До този момент посолството ни в Скопие не бе оставало без постоянен ръководител, дори когато в периода 2020-2022 г. РСМ отказваше да изпрати свой представител в София.

Мотивът, с който бе изтеглен Ангелов, бе не само побоят над Пендиков, но и зачестилите нападения над българските клубове, както и приемането на новия Закон за фондациите и сдруженията през ноември 2022 г., който забранява клубовете там да се кръщават на “спорни личности”.

Ангелов ще остане в България, докато в Северна Македония не настъпи промяна и властите там не наложат реални наказания върху нападателите, закани се миналата седмица министърът на външните работи Николай Милков. Тогава той обяви замразяване на междуправителствените проекти, защото било “цинично”, докато Пендиков лежи в болница, София и Скопие да обсъждат как да се направи екопътека в Беласица.

Новината, че Ангелов е върнат в Скопие, бе разпространена първо от агенция МИА, която се позова на македонското Министерство на външните работи. Няколко часа по-късно тя бе потвърдена и от българското МВнР. Оттам обясниха, че Ангелов е бил част от официалната делегация на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев в Скопие, който отиде там в понеделник да се разбере с македонския си колега Оливер Спасовски как двете страни да действат по охраната на границата на 4 февруари. Тогава се отбелязват 151 г. от рождението на Гоце Делчев и се очаква към Скопие да тръгнат големи националистически групи от България.

Македонските националисти заплашиха да блокират

с жива сила, трактори и камиони пътищата към столицата, за да не стигнат българите до мощите на Гоце Делчев в църквата “Св. Спас”.

Двете вътрешни министерства се разбраха да усилят проверките по границата и да не допуснат провокатори на честванията.

“В този контекст и като израз на желанието на българската страна за намиране на подход за деескалация на напрежението в двустранните отношения, към настоящия момент Ангел Ангелов е в РСМ и изпълнява функциите си на извънреден и пълномощен посланик на Република България”, съобщиха от МВнР вчера.

България и Северна Македония да “деескалират своята реторика и бързо да разрешат двустранните си спорове”, призова пък говорител на Държавния департамент на САЩ пред македонската секция на “Гласът на Америка” на въпрос как ще коментират решението на София да си изтегли посланика.

“Бъдещето на Северна Македония е в ЕС.

САЩ продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната”,

се казва още в изявлението на Държавния департамент.