Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Износът на електроенергия са увеличи за година с 50 на сто. 
СНИМКА: Pixabay
Износът на електроенергия са увеличи за година с 50 на сто. СНИМКА: Pixabay

Преди месец писах за очаквания от мен ефект от налагане на таван на борсовата цена на природния газ в ЕС.

Оказа се, че съм мислел твърде на дребно. The Intercontinental Exchange обяви, че в резултат от влизането в сила на тавана създава паралелна на TTF платформа в Лондон за търговия на финансови продукти върху природния газ. Аз си мислех, че това просто ще измести търговията, а те решиха та преместиха целия пазар.

Нещо повече - запазва се методологията за определяне на цената на сделката, която може да се различава от тавана, определен от механизма за корекция. Целта е публикуваните цени да продължат да отразяват справедливата и реална стойност на продуктите на TTF. Имам няколко поста за това колко е важно да имаме обективна оценка за реалната цена на сделката, а не да гледаме административно определената, регулираната, субсидираната и т.н. Например по-важно е каква е борсовата цена на ел. енергията, отколкото субсидираната цена за бизнеса, защото първото показва излишък/недостиг на пазара, а второто е израз на държавна политика, вследствие на първото.

Както създаването на паралелна платформа за търговия, така и публикуването на справедливата и реална стойност на продуктите, независимо от тавана на цените, показва високата степен на несигурност на пазарите. Не е ясно дали механизмът ще се задейства, колко дълго ще се прилага, дали ще има промени в нивата, при които се активира и т.н. Това е свързано и с несигурността на пазарите, на които, противно на всякаква логика, цените бяха високи през лятото и ниски през зимата (макар тя да не е приключила). Да не забравяме и че ЕС се ангажира да намали потреблението си на ел. енергия с 10% и на природен газ с 15% до края на март 2023 г. А след това?

(От фейсбук)