Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Ковачевски СНИМКА Официален сайт на правителството на Република Северна Македония
Димитър Ковачевски СНИМКА Официален сайт на правителството на Република Северна Македония

От Маринела Величкова, БТА

Правителството и МВР в Република Северна Македония ще направят необходимото за спокойно отбелязване на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев, каза и днес премиерът на страната Димитър Ковачевски. На въпрос, свързан с обявената от Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ стража на гроба на Делчев в двора на църквата „Св. Спас” в Скопие и броя на пристигащите от България хора, Ковачевски отговори, че МВР има разработен план за действие, а по отношение на това кой влиза в държавата, той посочи, че МВР се придържа към Закона за чужденците, където е посочено при какви условия е възможно някой да не бъде допуснат в страната.

Министерствата на външните работи в България и Република Северна Македония, както и службите обменят информация. Информация се обменя и с партньорите от НАТО, каза Ковачевски.

По думите му, отбелязването на годишнината на Гоце Делчев е било обявено като събитие с висок риск за сигурността заради единици и групи граждани, „които възнамеряват да правят провокации, на което трябва да се попречи”. И САЩ смятат, че ситуацията трябва да бъде деескалирана, а държавите да комуникират на институционално ниво, посочи Ковачевски, отбелязвайки като пример за това вчерашното посещение в Скопие на българския министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, както и своя разговор с българския премиер Гълъб Донев през миналата седмица.

Днес от секцията на Северна Македония в Гласът на Америка информираха, че в отговор на техен въпрос говорител на Държавния департамент на САЩ е посочил, че призовава България и Северна Македония да деескалират своята реторика и бързо да разрешат двустранните си спорове.

„Бъдещето на Северна Македония е в ЕС. Съединените щати продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната", се казва в изявлението на Държавния департамент”, пише изданието