Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Приятели,
след като започнаха да се събират в предизборна коалиция "ВОЛТ", "Продължаваме промяната", "Да България", "Демократи за силна България" и "Зелено движение", разчитат, че съвсем механично ще съберат нужните мандати за да са първа политическа партия в следващото народно събрание. До тук е лесното. Трудното ще бъде, когато започнат да се определят водачите на листи и вторите и третите. Тогава обикновено механичното събиране се превръща в кошмар. Поне четири от формациите се надяват на добро представяне в София и Пловдив, а там водачите са ограничени до четирима. Недоволството на активистите от всичките партии ще разбуни кошера. Буря ще предизвикана и от изпадналите от други политически формации, които се надяват да са водачи като граждански квоти. Това неминуемо ще доведе до познатото от години отказ от гласуване и тогава целият механичен сбор ще се килне.
В лявото пространство се опитват новите - стари леви, да изнудват БСП за обединение, за да могат да изискват квоти на водачи. Съгласи ли се ръководството на БСП, ще се стигне до такова напрежение, че целият механичен сбор, може да ги откара на ръба на прекрачването прага в следващото Народно събрание. Явят ли се новите -стари леви самостоятелно, което се е случвало и преди, ще навреди на тях самите както и на партията, която все още има нужния електорат за да е влиятелна в политическия живот на страната.
В дясното където са "ГЕРБ" и "СДС", доказаха, че техният механичен сбор успя. На няколко избора те са или първи или втори но достатъчно силни, че да влияят на политическите процеси. Войната, която водеше срещу тях президентската институция затихна. Скандалите около крипто зависимостите, посредниците при сделките за оръжие и енергия, криенето от коалиционните им партньори за износа на оръжие, нескопосания опит при ареста на лидера на "ГЕРБ", дадоха нова сила на десните партии.
Либералното пространство - ДПС - запазват силата и значимостта си и на следващите избори.
Прогнозираното увеличение на влиянието на "Възраждане" ще бъде атакувано от "Има такъв народ", "Български възход" и НДСВ, което ще задържи "Възраждане" на позициите до сега.
Т.е. при такава предполагаема конфигурация, възможностите са следните. Редовно правителство ще може да се сформира от три политически формации. Център "Промяната" и ДБ + лявото БСП и тук идва изборът. Възраждане или ДПС. От изказванията на лидерите на всички формации в горепосочената коалиция няма да искат да са с ДПС в парламентарен съюз. От Възраждане са категорични, че не биха участвали в подобна сглобка.
Другият вариант е ГЕРБ, ДПС и БСП. Вече чухме, че ГЕРБ приемат БСП като променена партия и е възможно заедно да управляват. БСП няма да забравят, че легитимирането на опитите им за съставяне на правителство в третия мандат бе благодарение именно на ГЕРБ и ДПС.
Малко остана за да видим, дали размишленията са ми в правилна посока.