Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Златомир Иванов получи 4 куршума на 29 януари 2013 г. от неизвестен стрелец на стълбите пред Съдебната палата в София.
Златомир Иванов получи 4 куршума на 29 януари 2013 г. от неизвестен стрелец на стълбите пред Съдебната палата в София.

 29 януари 2013-а, 9,30 часа, Съдебната палата на площад "Св. Неделя" в София. Обичайно, десетки хора преминават през централния вход на внушителната сграда, в която се помещават четири съдилища, две прокуратури, включително кабинетите на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и на главния прокурор.

Един от тях е Златомир Иванов-Баретата, станал по-известен като Златко Баретата. Той е бивш командос, който след като в началото на 90-те години на миналия век напуска Отряда за борба с тероризма, се занимава с частен бизнес. Официално това е охранителна дейност, търговия с петролни, химически и фармацевтични продукти, собственик е на бинго и игрални зали. През 2013 г. Баретата и още 20 души, станали известни като Фирмата, са подсъдими за разпространение на наркотици. Прокуратурата смята тогава това разследване за голям успех.

Охранители изнасят ранения Златомир Иванов от Съдебната палата на 29 януари 2013 г.
СНИМКА: АРХИВ
Охранители изнасят ранения Златомир Иванов от Съдебната палата на 29 януари 2013 г. СНИМКА: АРХИВ

И така на 29 януари преди точно 10 години, Иванов не бърза, изкачва се с нормален ход по стълбите на храма на Темида. Делото срещу него трябва да започне на втора инстанция в Софийския апелативен съд в 10,30 часа. Обграден е от своите хора, някои, от които подсъдими като него. Придружен е от един гард. 

Миг пред да влезе в Съдебната палата, Баретата се свлича на цимента пред входа. Прострелян е. Четири куршума го пронизват - два в крака и два в корема. Ранен е и гардът му, но по-леко. Станало е немислимото. Някой е прострелял Златомир Иванов в самия център на София, в район, пълен с хора, но и с полиция. Настава суматоха.

Изнасят ранения Златомир Иванов от Съдебната палата
Изнасят ранения Златомир Иванов от Съдебната палата

"Добре съм, добре съм", казва на един от хората си. Те го внасят на ръце във фоайето на Съдебната палата, където в следващите минути Баретата лежи, а десетки оператори и фотографи го снимат. При него слизат шефът на ВКС по онова време Лазар Груев и двама зам.-градски прокурори. Служител на съдебната охрана подава сигнал на тел. 112 в 9,35 часа. 

Мястото, от което е стреляно по Баретата.
Снимка: Архив
Мястото, от което е стреляно по Баретата. Снимка: Архив

 По същото време в сградата срещу Съдебната палата, т.нар. Търговски дом, където има много адвокатски кантори и магазинчета, лумва пожар в таванското помещение. То е необитаемо, прозорците му са разнебитени, обикновено там се подслоняват клошари. Пред Съдебната палата пристигат три пожарни и много полицейски патрули. Служители от „Съдебна охрана" разчистват периметъра пред сградата и не дават на хората да преминават през стълбите. Тези, които са на дела вътре, нямат право да я напускат часове наред.

Хората на Баретата го изнасят на ръце до линейката. Откаран е в "Пирогов", където лекарите установяват, че са поразени тънкото и дебелото черво и пикочния мехур. Има счупено бедро и подбедрица. Близо пет месеца остава в "Пирогов", три от които в реанимация.

Очевидци разказват пред разследващите, че стрелбата е дошла именно от подпаленото таванско помещение. Адвокатката му пък обяснява, че Златомир Иванов е шофирал сам колата си и е решил на своя глава да спре пред централния вход на Съдебната палата.

Той не е имал никакви притеснения за себе си, не се е движил, тъй като по това време е под домашен арест. Идвал е в съда само за съдебното заседание. Не е бил с бронежилетка, придружавали са го двама души, които не са имали оръжие, само един от  охраната е бил въоръжен.

Мястото от което е стреляно по Златомир Иванов - Златко Баретата.
Снимка: Йордан Симеонов
Мястото от което е стреляно по Златомир Иванов - Златко Баретата. Снимка: Йордан Симеонов

Ден след стрелбата на тавана в Търговския дом са открити части от оръжието, с което се предполага, че е стреляно срещу Баретата. Това е автомат „Калашников" с оптически мерник и заглушител. Захвърлен е в опожареното помещение. 

Дни след  стрелбата се твърди, че един от проверяваните за евентуална съпричастност към покушението е Росен Драгнев-Капитана от Казанлък. Той дължал на Иванов 3 млн. лв. Полицията обаче не разполагала с доказателства срещу него. 

Баретата постепенно се възстановя. Научил си е урока обаче и в следващите години при всичките си явявания в съда и обграден от внушителна охрана. Разследването за стрелбата обаче стига до задънена улица. Криминалистите така е не установяват кой е стрелял по Иванов.   

Изглед от мястото, от което бе стреляно по Златормир Иванов-Баретата. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Изглед от мястото, от което бе стреляно по Златормир Иванов-Баретата. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Междувременно за Фирмата той получава 6 години и половина затвор. Съдът отчита като смекчаващо вината обстоятелство дългия съдебен процес. Но не влиза зад решетките, защото се оказва, че си е изтърпял наказанието под домашен арест.

 В началото на 2018 г. върховният съд слага точка и на друго дело срещу Баретата, но с оправдателна присъда. За съдиите на три инстанции няма доказателства, че той е ръководил наркобанда в София, Черноморието и Казанлък между 2011 и 2013 г. За невинни са признати и най-верните му според прокуратурата Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев-Малкия от Стара Загора

Срещу Баретата има и още едно дело. То е за ДДС, което след закриването на специализирания съд е в Софийския градски съд. През последните години  предпочита да живее в тишина.