Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Талант в привличането на инвестиции и боец от спецчастите в смъртоносен дуел с брутални залози

Бруталният ракетен удар срещу жилищен блок в Днепър, странната катастрофа на хеликоптера на вътрешния министър на Украйна, който се разби в детска градина, и обграждането на Москва с три пояса от системи за противовъздушна отбрана. На пръв поглед поредица от събития, но всъщност малки ходове на две големи разузнавателни служби. На Русия и Украйна. Но кои всъщност са шефовете им, които някъде в дълбока сянка местят фигурите в тази война?

Двамата са толкова различни, че сравненията между тях ще прозвучат абсурдно и нелепо за мнозина. За единия някои още разсъждават защо е приел да стане шеф на Външното разузнаване на Русия, тъй като талантът на Сергей Наришкин е съвсем различен. Той е роден да привлича чужди инвестиции и да управлява мегакомпании. Състоянието му според западни медии е в рамките на 5 млн. долара и той многократно е казвал, че единственият му интерес е насочен в разработването на варианти как световни гиганти да дойдат в Русия и да обновят икономиката й. Само краткият стаж в КГБ в рамките на няколко години може да обясни по някакъв начин странното му назначение.

До неотдавна шефът на украинското разузнаване Кирило Будинов (в средата) служеше в секретна специална част.
До неотдавна шефът на украинското разузнаване Кирило Будинов (в средата) служеше в секретна специална част.

Подобна аномалия е и директорът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов. Той също е изненада за колегите си, тъй като е опитен боец, кален в жестоките битки на елитните специални части. Раняван многократно от 2014 г. насам, преживял брутален бомбен атентат, организиран от руските му колеги, той е едновременно универсален войник и истинско явление в разузнаването. Макар да е на 36 години, западни анализатори приписват именно на Буданов някои от най-изобретателните спецоперации от началото на войната. Разбира се, на него му помагат най-мощните разузнавателни служби в света и цялата информация, постъпваща в Пентагона от сателитите, минава през него и екипа му.

И докато Наришкин се опитва да търси някакъв по-гъвкав подход по пътя на преговорите, Будинов е категоричен – Русия по един или друг начин трябва да се изтегли и Украйна да възстанови границите от 1991 г.

Мнозина разчитат на уменията на шефа на ФСБ Сергей Наришкин в преговорите.
СНИМКА: Getty
Мнозина разчитат на уменията на шефа на ФСБ Сергей Наришкин в преговорите. СНИМКА: Getty

Заедно с плюсовете си двамата имат и своите тъмни петна в биографиите си. Около името на Наришкин избухна скандал, че е плагиатствал в дисертацията си, посветена на привличането на чужди инвестиции. Макар че той енергично отхвърля обвиненията, подробности за скандала все още могат да се намерят в руската преса.

Буданов също попадна в медиите, когато стана ясно, че докато се ремонтира апартаментът му, живее в имение от 350 кв. м край Киев. Украинските медии бързо установиха, че имотът е притежание на Диана Стрелковска: бизнесдама и съпруга на Вячеслав Стрелковски, чието име в медиите се свързва с различни данъчни скандали.

Независимо от факта, че Наришкин и Буданов са изненада за разузнавателната общност, двамата отдавна са в шахматен дуел, където залозите са смъртоносни.