Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жозеп Борел СНИМКА: Ройтерс
Жозеп Борел СНИМКА: Ройтерс

Германия не блокира износа на танкове "Леопард 2" за Украйна от други страни - това каза върховният представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел след края на заседанието на министрите на външните работи в Брюксел. Борел подчерта, че уверението за износа на танковете "Леопард 2" е направено от германската министърка Аналена Бербок, но не отговори пряко на въпроса колко надеждна сила може да бъде ЕС на международната сцена, след като не може да накара една страна-членка да отстъпи за износа на танковете от собствената си държава.

Руският петрол се търгува за 40 долара за барел, което е наполовина спрямо сорта "Брент" и това е много сериозен удар по финансовата стабилност на Русия, каза още Борел. По повод създаването на международен трибунал за престъпленията на Русия в Украйна, той подчерта, че работата продължава в контекста на следващото заседание на Общото събрание на ООН:

"В основата на тази работа е да се запази ключовата роля на Международния съд в международното наказателно правосъдие. Има широка подкрепа за създаването на офис на международна прокуратура в Хага като първа стъпка за търсене на отговорност".

18 души и 19 организации от Иран са добавени към санкционния списък заради смазването на протестите. Сред тях са представители на правителството и иранския парламент, важни политически и медийни лица, както и високопоставени членове на иранските сили за сигурност, в т.ч. и на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, пише БНР.