Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Селфи на Матео Месина Денаро с медик от клиниката в Палермо СНИМКА: Фейсбук
Селфи на Матео Месина Денаро с медик от клиниката в Палермо СНИМКА: Фейсбук

Мафиотският бос колекционирал сувенири със сцени от „Кръстникът”

Целият апартамент, в който през последните шест месеца живял Матео Месина Денаро, бил изпълнен с плакати и сувенири, възпроизвеждащи сцени и герои от филма „Кръстникът” на Франсис Форд Копола, съобщиха италианските медии.

Това било нещо като фикс идея за арестувания на 16 януари мафиот след 30-годишно издирване. Освен плакат на филма с Вито Корлеоне, в когото се въплъщава Марлон Брандо, Месина Денаро държал и такъв с Ал Пачино пак от същия филм. В хола си мафиотът окачил плакати с лъвове – символ, скъп и на предишния кръстник на Коза ностра Тото Риина. Друг плакат изобразявал пантера. Картина на любимата му Сицилия също висяла на една от стените. На хладилника пък имал магнит с Брандо, на който е написано „Аз съм Кръстникът”. Месина Денаро имал и цяла колекция магнитчета с руските анимационни герои Маша и Мечока. 

Чаша с Марлон Брандо от „Кръстникът” и сувенири от „Маша и Мечока” имал в апартамента си Месина Денаро СНИМКА: Италиански карабинери
Чаша с Марлон Брандо от „Кръстникът” и сувенири от „Маша и Мечока” имал в апартамента си Месина Денаро СНИМКА: Италиански карабинери

„Матео беше от по-високо ниво. Беше елегантен, със стил, който за нас беше недостижим.Беше начетен. Четеше Ницше, важни книги, южноамерикански писатели. Понякога цитираше цитати от книги, които за нас бяха неразбираеми. През 30-те години на самотния си живот кой знае колко книги е прочел”, споделят пред в.”Ил гадзетино” сицилиански приятели от младостта на Месина Денаро, които не искат да бъдат назовавани. Много от приятелите на арестувания кръстник на Коза ностра са били в затвора, други са сътрудници на властите. Според бившия кмет на Кастелветрано Антонино Вакарино Месина Денаро му признал в писмо, че една от грешките, за които съжалявал в живота си, е че не успял да завърши висше образование, защото „се разсеял с други неща”. 

Плакат с Ал Пачино от „Кръстникът” СНИМКА: Италиански карабинери
Плакат с Ал Пачино от „Кръстникът” СНИМКА: Италиански карабинери

„Чел съм много, тъй като литературата е любимото ми занимание в свободното време, но в културен аспект се определям като добър за нищо (като се има предвид, че нямам база), който разбира по малко от всичко”.

В леговището на Месина Денаро властите откриха много книги, сред които и исторически, а така също и биографии на Хитлер и Путин. 

Магнитче с надпис „Аз съм Кръстникът” върху хладилника на Месина Денаро СНИМКА: Италиански карабинери
Магнитче с надпис „Аз съм Кръстникът” върху хладилника на Месина Денаро СНИМКА: Италиански карабинери

На младини босът се влюбил в австрийското момиче Андреа, по което обаче бил хлътнал и зам.-шефът на местния хотел. Скоро след това той бил убит и се смята, че Месина Денаро е поръчителят на престъплението.

Мафиотът обичал и да играе на карти. Мнозина си спомнят как със запалката си подпалил чек за 800 хиляди лири, или около 400 евро днешни пари, след което си запалил цигарата с него.

„Тото Риина беше глупав. Той беше само един жесток човек. За да бъдеш бос, не трябва да бъдеш само жесток, а и интелигентен”, каза в Сената прокурорът „Антимафия” от Катандзаро Никола Гратери. Затова, според него, когато Коза ностра навремето започнала войната срещу държавата, от това се възползвала калабрийската мафия Ндрангета, която неслучайно днес е лидерът във вноса на кокаин в Европа.

Сезонът на Коза ностра, дошъл с идването на власт на Месина Денаро, след залавянето на Тото Риина, води до нов поглед към бизнеса, пише в.”Стампа”. Арестуваният тези дни мафиотски бос се концентрира изключително върху инвестициите във възобновяема енергия. Преди години лежащият в затвора Тото Риина е подслушан да казва за Месина Денаро „Съжалявам да го кажа, този господин Месина...този, който живее нелегално, се занимава с тези вятърни турбини, с тези турбини за светлина...Може да си я сложи в г...светлината, така повече би изпъкнал”. 

СНИМКА: Италиански карабинери Плакат от филма „Жокера” висял на една от стените
СНИМКА: Италиански карабинери Плакат от филма „Жокера” висял на една от стените

В действителност Месина Денаро е много далече от образа на едновремешния мафиот, миришещ на хляб и извара и скрит по забутани къщи на полето, каквито бяха хората на Тото Риина. Според разкаяли се мафиоти, станали сътрудници на властите, Месина Денаро не само че обичал лукса и новите видове бизнес. Той си купил чрез подставено лице дори палат с изглед към каналите на Венеция, което би било немислимо за старите босове от Коза ностра. Според експертите след Месина Денаро ще дойде на власт мафия от предприемачи, която ще се откъсне от строителния бизнес и ще използва насилието като средство за постигане на целите си. Много е вероятно Коза ностра да напусне пирамидалния модел на управление с един бос начело на организацията и да се ориентира към хоризонтална структура на ръководство по подобие на Ндрангета, където има различни босове.