Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Християн Пендиков
Християн Пендиков

Мръсен българин, ще те убием, крещели биячите

Спешна евакуация на пребития в Охрид секретар на българския културен клуб “Цар Борис Трети” Християн Пендиков организира в петък правителството. Той е със

счупена челюст, мозъчно сътресение, спукани прешлени и ребра

А заради поредното нарушаване на права на български гражданин в Северна Македония президентът Румен Радев сезира институциите в ЕС.

Президентът осъди остро “системните нарушения на правата на българите в РСМ и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението”. Обяви, че заявените амбиции за еврочленство на Скопие и обещанията за утвърждаване на демократичните норми в страната се разминават с реалността. Затова ще постави отново въпроса на вниманието както на лидерите на страните от съюза, така и на Съвета на Европа, обявиха от президентството.

Нападението станало в четвъртък малко след 22 ч пред заведение. Към Пендиков, който вечерял с приятелката си, се приближили трима с обиди, че нямал място там, защото е българин. Нахвърлили се да го бият с думите: “Мръсен българин, ще те пребием, ще те убием”, разказа председателят на фондация “Македония” Виктор Стоянов пред БНР.

Първоначално Пендиков бе настанен в болница в Охрид. Следобед за него бе пратен спартанът, но самолетът спукал стъкло и затова бе прибран с правителствения фалкон. Сега е настанен във ВМА. 

"Фалкон" СНИМКА: Николай Литов
"Фалкон" СНИМКА: Николай Литов

Българският културен клуб “Цар Борис Трети”, към който той работи, бе открит през октомври. Още тогава местни замеряха фасадата му с камъни, а малко по-късно РСМ прие закон, който забранява именуването на клубове на “спорни” исторически личности. На 23 ноември клубът осъмна с изпочупени от камъни стъкла, а през нощта на 25 ноември неизвестни стреляха по прозорците му от кола.

Заради побоя МВнР привика македонската посланичка Агнеза Руси и ѝ връчи протестна нота. Външният министър Николай Милков разговаря с македонския си колега Буяр Османи, който по телефона го уверил, че властите в Охрид ще съдействат.

Премиерът Гълъб Донев се обадил на колегата си Димитър Ковачевски и определил нападението като “напълно неприемливо криминално деяние”, което България осъжда. Той му обещал пълно разследване и подвеждане под отговорност на извършителите.

България да върне ветото

върху членството на Скопие в ЕС, настояха от “Възраждане”, както и Слави Трифонов, и ВМРО. А президентът подчерта, че системното нарушаване на правата на сънародниците ни беше в основата на позицията на България - европейската интеграция на РСМ да се гради само върху истински напредък в изкореняването на езика на омразата и спазването на правата на македонските българи.

Притеснен от натиска върху българите, Християн заявил пред делегация: Дано следващия път да не дойдете за панихида

Това момче ми е пред очите. Някъде в началото на декември имаше високопоставена делегация от България в РСМ. Тогава се събраха българската общност и представителите на сдружението. Християн също бе там. Всеки от ръководителите каза кой какво мисли, а Християн каза само едно нещо - дано следващия път, когато дойдете в РСМ, да не дойдете за панихида. 

Това разказа пред “24 часа” доскорошният генерален консул на България в Битоля Димитър Иванов. Той се прибрал у нас преди няколко дни, а работата му е поета от временно изпълняващ длъжността. Добре познава пребития Християн Пендиков - именно той първи му сигнализира за стрелбата по българския клуб през ноември 2022 г.

“Дано се оправи бързо. Бил е нападнат от няколко души, и то на база на това, че има българско самосъзнание, че е активист на българския клуб. Той е един от най-активните, младо момче, много сериозен и амбициозен”, описа го Иванов.

“Ежедневно нашите македонски българи получават заплахи - в социалните медии и по улиците, или от специалните служби, които ги привикват на разговори. Това е огромен натиск върху тях. Целта е ясна - да се откажат”, каза още дипломатът. Иванов се надява този случай да не бъде определен като “поредния махленски” от властите там. Но напомни, че и досега, както за палежа на клуба в Битоля, така и при трите нападения на този в Охрид случаите не са взети на сериозно.

Трябва да бъдем доста по-взискателни към нашите съседи като държава и да им подсказваме постоянно, че така не може. Проблемът не е в имената на клубовете, а че тази държава все още не се е отърсила от коминтерновската си същност и не е реформирана. Навсякъде се хвалят, че са готови за ЕС. Но не са. Те трябва да отворят досиетата си, за да се види какво е станало с нашите българи през 1945 г., да се види колко хиляди хора са били убити за една нощ. Това не се знае, там се премълчава все едно, че не е било. Имат много работа да свършат. Те не просто не са готови, а не правят стъпки към Европа. А Европа е България, не е само Брюксел, каза още Иванов.