Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви/ Архив
Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви/ Архив

Дълбоката и отдавна незащитимо тъпа и упорита привързаност на немския политически елит към Русия продължава да срами страната. Нелепата убеденост на Ангела Меркел, че има някаква специална връзка с Путин и може да му влияе, бае и въздейства (днес наследена от трижди по-нелепия във всяко отношение Макрон), бе заместена от стряскащата неповратливост на Олаф Шолц.

Заблудата на Меркел успя единствено да допринесе за наивния и погрешен подход на Европа към кремълската олигархия и Путин. Позволи им да инфилтрират институции и да купят и инсталират мощни лостове за влияние в Западния свят, докато настъпателно разгръщат мракобесната си диктатура на територията, която Западът без друго им беше харизал. Осетинци, дагестанци, чеченци, грузинци... Ще страдат, така им е писано, разсъждаваше Европа, но казано е - когато дадеш на див звяр пръст, той започва да дебне как да ти отхапе ръката.

Късогледството на Меркел изглади пътя към войната, стимулирайки върховната арогантност на Путин, който с право прецени, че може да си разиграва коня както иска, зер в Германия човешките права са ценни, ала Северен поток е по-ценен. Но войната в Украйна, с нейните зловещи жестокости и смайващи геройства, рязко извади повечето европейски държави от блажената кома на десетилетия сляпа консумация на руски богатства и газ.

Единствено Олаф Шолц продължава да изглежда недостатъчно шокиран и взрян в бакалските си сметки и бележки под линия, въпреки сериозното осъждане, на което е подложен от европейските си колеги. Това магарешко колебание в лицето на ежедневна смърт засилва вероятността от дълга и разрушителна война в житницата на Европа. Каквито и да са неговите културни и вътрешнополитически основания, елементарният стандарт за лидерство изисква решителни действия на този етап. И днес нямаме конкретика относно дълго мътените планове на Германия за изпращане на танкове на бойното поле в Украйна - и то в стадий от войната, когато е болезнено очевидно какво коства всеки ден забавяне.

Да, Германия похарчи 12 милиарда евро за помощ на Украйна през изминалата година. Но Зеленски не спря да повтаря, че войната е война, защото се води на земята, между добре или зле въоръжени армии. Ясна е и целта на Путин - да превземе и удържи украинска територия, каквото и да му коства това, докато същевременно нанася максимум поражения на инфраструктурата и избива цивилни с непредвидими ракетни удари по жилищни райони.

Както каза Йенс Столтенберг, "Опасно е да подценяваме Русия - мобилизирани са 200 000 души и Путин вече показа решимостта си да пожертва стотици хиляди млади мъже." Единственият начин Европа ефективно да се разграничи от това абсолютно зло е да направи *всичко възможно* да изравни силите в тази война, след като стана очевидно, че преговорите не работят. Тук и сега, нито една европейска държава не може да си позволи да пренебрегва своя дълг в осигуряването на адекватна отбрана на украинските цивилни и войници. Допускането на жертви сред тези хора чрез половинчати мерки в името на местен политически комфорт скъсява моралната дистанция между Европа и Кремълска Русия, а тя трябва да бъде от Берлин до Марс. Защото вече разбрахме, че без тази ясна морална дистанция, национална и европейска сигурност не можем да имаме. Имаме точно обратното - непрестанна, подривна хибридна атака срещу демокрацията и гражданския мир, корупция и смърт.

"Това, което се случва, е систематичен тероризъм над украинския народ", каза пред Политико по повод продължаващото суетене от страна на Шолц европейският комисар по околната среда Виргиниус Синкевичиус. "Всеки, който е имал някакви вътрешни задръжки [по отношение на изпращане на оръжия и танкове] е имал достатъчно време да ги преодолее."

Синкевичиус е женен за украинка, което вероятно допринася за строгия му тон, но правдата в думите му не може да се отрече. След близо 30 години апийзмънт и една година гърчове и уговорки, докато Мариупол биваше демонстративно изпепеляван от лицето на земята и поне 4 милиона украинци потърсиха убежище в Европа, Германия трябва да преглътне какъвто и Z-образен кокал да има заседнал в управленското си гърло. Защото войната в Европа е дело на Русия. Тя е факт, с който не можем да си позволим да свикнем.

*От фейсбук!