Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Рашков дойде на заседанието на правната комисия, за да зададе въпрос на Иван Гешев.
Бойко Рашков дойде на заседанието на правната комисия, за да зададе въпрос на Иван Гешев.

  • Кой е бившият вътрешен министър и настоящ депутат, когото държавното обвинение проверява дали е съпричастен към пране на пари и осуетяване на наказателно преследване?
  • Трима отговарят на подобно описание - Младен Маринов, Христо Терзийски и Бойко Рашков
  •  Чакам прокуратурата да назове име, за да се обърна към съда, предупреждава последният

Кой е вътрешният министър и настоящ депутат, за когото прокуратурата пусна в сряда съобщение, че проверява дали той е “съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари”?

Никой от държавното обвинение или в парламента не споменава името и всичко плува в догадки. В настоящия парламент се трудят трима бивши вътрешни министри - Младен Маринов, Христо Терзийски и Бойко Рашков.

Първите двама са народни представители от ГЕРБ, а третият е част от групата на “Продължаваме промяната”.

От оня ден ПИК гони из кулоарите и по площадите край Народното събрание Бойко Рашков, след като агенцията пусна, че имало разработка на ГДБОП “Градинарят” и спомена този бивш вътрешен министър като част от нея.

През 2021 г. банка подала сигнал до МВР,че по сметка на българин пристигат хиляди евро. Според публикацията служителите от ГДБОП открили, че човекът, който теглел парите, се грижел за градината в дома на Рашков.

ПИК твърди, че тогава било решено случаят да не се докладва на ДАНС и прокуратурата.

От месеци в медиите се описва внушително имотно състояние на Рашков, като особено внимание се отделя на негова къща в София, където сайтове преброиха 12 тоалетни, басейн и фитнес.

В четвъртък Иван Гешев бе притиснат с въпроси в парламента за официално потвърждение за проверката и кой е нейният обект.

Главният прокурор обаче не знае кой точно бивш министър и настоящ депутат визират колегите му.

Не съм запознат с проверката на Софийската градска прокуратура, не ми е и задължение като главен прокурор да познавам 200, 300 или 400 хил. проверки на година.

Единственото, което мога да гарантирам, е, че не разполагам с имение, което се нуждае от градинар, заяви Гешев преди заседание на правната комисия.

Преди ден от държавното обвинение съобщиха, че са получили сигнал с твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ депутат е “разпоредил на свои подчинени да не докладват в прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ преписка за установени съмнителни финансови трансакции от държава извън ЕС към на сметка на физическо лице в българска банка”.

Целта на подобна проверка на прокуратурата вероятно е първо да установи дали изобщо е имало такава разработка.

Един от тримата бивши вътрешни министри, които сега са народни представители - Бойко Рашков, коментира вероятността проверката да визира точно него по следния начин:

Това е отговор на участието ми миналата седмица в комисията, където беше разгледан комплeкт от законопроекти, включително и за търсене на отговорност на главния прокурор. И едни ваши колеги, които са орган на политическа партия ГЕРБ и политическа партия “Българска прокуратурата” започват преследване на български граждани, като информират фалшиво, погрешно, злонамерено и очернят името ми, обясни Рашков пред журналисти. Той призова прокуратурата да назове бившия министър, за да се обърне към съда.

По закон прокуратурата има два месеца да проучи казуса. Ако се наложи, проверката може да бъде удължена.

Рашков пита обвинител №1 за руските служби. Гешев: Закриването на спецпрокуратурата обслужва техните интереси 

Непримиримите противници Иван Гешев и Бойко Рашков се сблъскаха очи в очи в правната комисия, но и двамата овладяха емоциите си въпреки искрите.

Бившият вътрешен министър, който не е член на тази комисия, дойде специално за изслушването на обвинител №1.

Той пита за разследването за четирите взрива в оръжейни складове у нас и отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, зад които се предплога, че стоят руски граждани. Рашков се мотивира, че в комисията трябва да се дискутират теми от национално значение.

После се сопна на Гешев да не се отнася “нападателно към народното представителство”. Призна, че се е срещнал с Гебрев.

“Не мога да се срещам с Гебрев, защото е обвиняем по друго досъдебно производство, а аз нямам практика да се виждам с обвиняеми”, отговори Гешев. Обясни, че по случая с взривовете е имал разговор с предишния главен прокурор на Чехия. където също разследват руско участие. Гешев припомни, че от 2021 г. спецпрокуратурата води дело. Според него закриването ѝ обслужвало руски интереси.

Депутатката от селото с британеца терорист взе номера на главния прокурор

Албена Симеонова си записа телефонния номер на Иван Гешев.
Албена Симеонова си записа телефонния номер на Иван Гешев.

 Прелюбопитна среща имаше в парламента преди заседанието на правната комисия.

Депутатката от “Демократична България” Албена Симеонова, която помогнала на издирвания от Интерпол британец Дейвид Бодил да пусне тока и водата в дядовата му къща, пресрещна Иван Гешев. Тя поиска телефонния номер на главния прокурор, той го продиктува, а Симеонова старателно записа цифрите на листче. За подложка ползва колона на парламента. Двамата си размениха и няколко думи.

Преди дни стана ясно, че Дейвид Бодил, който по негово желание вече е в родината си, е потърсил помощ от Симеонова при решаването на битовия проблем, защото тя говорела английски и можела да му превежда. Самата Симеонова каза, че имала само половинчасов разговор с него.