Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Не подценявам значението на парите
  • България в настоящия момент има редица предимства

Той е юрист и работи в областта на административното право. Акционер е в редица известни фирми в областта на книгоиздаването, книгоразпространението, софтуера, медицината и др. Награждаван е от Върховния административен съд за принос в областта на административното законодателство. Бил е два мандата член на съвета на директорите на най-голямата адвокатска фирма в Европа – „Евършедс“. Почетен гражданин е на столицата на щата Южна Каролина – Виктория. Участвал е във воденето на едни от големите арбитражни и съдебни дела в България и други държави.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа“ и TREND „Мъжете с решения“, част от поредицата за успели личности с визионерски нюх. Новият брой е посветен на онези мъже, които взимат важни и трудни решения всеки ден, на лидерите, които утре ще сочат посоката в бизнеса, технологиите, ценностите и стремежите на съвременния човек. „Мъжете с решения“ е издание за търсещите и за смелите, за хората с вроден усет към промените и със здрав гръб за отговорността на растежа.

- Кога и какви решения взехте, които дадоха посока на вашия бизнес?

- Започнах да се занимавам с това, за което съм учил – правото. Покрай него съвсем естествено се появиха и останалите ми интереси – в книгоиздаването, оттам – в книгоразпространението, и т.н. Занимавам се само с бизнеси, които са ми интересни.

- Как се променя бизнесът ви днес – след пандемия, по време на война и сериозна инфлация?

- Аз съм се занимавал с бизнес и по време на Лукановата и Виденовата зимa. Поради това оценявам, че сегашната обстановка съвсем не е най-тежката. Нещо повече – България в настоящия момент има редица предимства. Един от големите износители сме на ток, и то на скъп, сериозен производител на оръжие също. Разбира се, никой не може да се радва на война, водеща се недалеч от нас.

- Каква е ролята на екипа ви във взeмането на решения? Умеете ли да се вслушвате и доверявате?

- Поначало никой не е в състояние да прави сериозен бизнес, без да се намерят точните хора, на които да се делегират правомощия. Техният успех е и мой успех и обратното.

- Разкажете за някое важно решение, което е променило начина ви на мислене и подхода ви в бизнеса.

- Помня едно от първите ми бизнес решения още през 1990 г. Изнасяхме платки с компютърни игри за Русия и тогава договорих да получим плащането не в долари, а в преводни рубли. И реализирахме 3 пъти повече приходи, което ни осигури начален капитал. Въпрос на своевременна информация какво се случва.

- Смятате ли, че печелите достатъчно? Какъв е критерият ви за успешност?

- Въобще не подценявам значението на парите. Те дават възможност за добро образование за децата, за добри медицински грижи, за интересни пътувания. Но поне мен ме радват повече други неща – например, че учебникът ми по правната дисциплина „Административен процес“ от много години е най-търсен от студенти и практикуващи юристи. За мен децата ми и въобще семейството са най-важното нещо.

- Как решавате, че някой е ваш приятел? Само емоциите ли диктуват тези процеси?

- Приятелството се определя от това да ти е приятно с някого. Усещането за приятност е емоция. Останалото са друг вид отношения, например на взаимна полза.

- Как успявате да отделяте време за децата си?

- Просто те са по-важен приоритет от бизнеса. Но това е по принцип. Най-важното е чувството за мярка. Трябва да се отделя време и на бизнеса, и на семейството. Децата имат нужда от любов и да не бъдат глезени – не е лесно съчетанието между двете неща.

- С какво ще се промените, когато излезете в пенсия? И чакате ли с нетърпение този момент, или напротив

- Няма да се пенсионирам, докато съм във форма и се старая да я поддържам. Обичам работата си, но не съм работохолик. Обожавам да пътувам със семейството си и с приятели.

Може да намерите Мъжете с решения“ на местата за продажба на списания в цялата страна.