Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво представлява “Нексо” и защо е погрешно да се нарича “криптобанка”, пред “24 часа - 168 истории” обяснява финансистът Левон Хампарцумян

- Криптобанка ли е Nexo?

- Това не е криптобанка, а платформа за търговия с високорискови активи. Самите те казват - “Ние не се подчиняваме на банковата регулация и затова не ни трябва лиценз”. Подобни компании се брандират като “криптобанки”, но не са. Основната им функция е търговия с високорискови активи, за които от Nexo твърдят, че са валута, но това не е никаква валута, защото, за да наречеш едно парично средство “валута”, има различни строго регламентирани изисквания, които трябва да са изпълнени. Понеже това е нерегулирана среда в света и в Европа, въпрос на споразумение е да намираш хора, които да вярват, че търгуват с тези неща и някой се грижи да увеличи стойността им.

- Уместни ли са сравненията между Nexo и OneCoin на Ружа Игнатова?

- Уместни са от гледна точка на това, че клиентите и на едното и на другото са заблуждавани, но директна връзка помежду им няма. Не виждам такава. Част от маркетинговата история и на двете е, че те опитват да наложат пред хората, че това тяхното е валута и тя се търгува пред някакви банки. Не са банки! Банки са, когато нещо е регламентирано, поддържа капитал и т.н. Има ключова разлика между това да започнеш да вземаш депозити от хората, защото тогава регулациите са много по-тежки. Ако даваш кредити, когато капиталът ти не е под регулации, тогава не е трудно - колкото искаш можеш да раздаваш такива. Просто Nexo и OneCoin са извън регулациите. Достатъчно хора, които се занимават с наказателно право, са намерили основание да ги преследват. И то не само в България. Това са високорискови игри - може да спечелите много, но може и да загубите много.

- Каква е разликата между двете?

- Разликата е в това, че разказват различни истории на клиентите си, за да ги спечелят.

- Можем ли да кажем, че Nexo е пирамида?

- Това не мога да го кажа аз, но мотивите на американските прокурори, които са ги подгонили, явно са достатъчни като сигнал за нещо нередно, нещо нечисто. На територията на България Nexo не са оперирали, тук не са предлагали такава услуга. При нас е била само машината, която осигурява функционирането.