Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нексо като криптовалутата на Игнатова: Тероризъм, власт, скъпи вещи, милиарди и измамени инвеститори

Много прилики и още по-малко разлики между аферата OneCoin и скандала, който удари и политиката в България

Създателите на схемите: Интелигентни, учили в чужбина, собственици на скъпи картини, имоти в Дубай и яхти

Схемата “Понци” винаги е една и съща! Тя започва с ефектни обещания за по-голяма от средната печалба за кратък период от време.

Потенциалните инвеститори са в капана на бляновете си за бързи доходи и наливат малка сума. Получават обещаната възвръщаемост, за да инвестират повече и да получат отново обещаните пари. При третата много по-голяма вноска обаче те директно се нареждат след “старите” инвеститори в пирамидата, които все още напразно чакат не само своята “голяма печалба”, но и парите, които са инвестирали.

В този смисъл акцията с международен елемент срещу компанията Nexo е истинско дежавю и препратка към

разплитането на

схемата OneCoin

на криптокралицата

Ружа през 2017 г. Тогава също имаше множество сигнали от измамени в световен мащаб, милиарди, шумни светски партита, ултраскъпи картини на прочути художници, мезонети, яхти и най-важното - изчезнали навреме организатори.

“Сравненията между Nexo и компанията на Ружа Игнатова са уместни от гледна точка на това, че клиентите им са заблуждавани от тях, а разликата е в това, че просто са разказвали различни истории, за да спечелят инвеститорите си”, коментира пред “24 часа - 168 истории” експертът и бивш банкер Левон Хампарцумян.

Разследващите също са на мнение, че компанията Nexo, която е създадена от българи, е заимствала схемите си от виртуалната пирамида OneCoin. Функционирала е като “Понци”, тъй като обещавала висока доходност на потенциалните си инвеститори. Те предоставяли реални парични средства, срещу които получавали виртуални пари. Част от “налятото” от новите клиенти финансирало “печалбата” на старите.

Акцията на международно ниво срещу създадената от Ружа компания през 2017 г. установи същото - организационната структура се изразява в това: на старите инвеститори да се плаща от средствата на новодошлите. Накрая - и при Nexo, и при OneCoin - не се предоставя никакъв реален продукт. Организаторите просто прибират парите.

През 2017 г. американските прокурори обявиха, че от схемата Игнатова е спечелила около 4 млрд. долара по целия свят, а The Times я описа като “една от най-големите измами в историята”.

Извършените трансакции чрез Nexo за 5-годишен период пък възлизат на 94 млрд. долара, твърди българската прокуратура очевидно позовавайки се на данни от американските и немските служби.

Имат ли други сходни

елементи помежду си?

Един от най-любопитните е твърдението, че през компаниите са прани пари на терористични организации. В момента има доказателства, че през Nexo са преминали средства на въоръжената палестинска група “Хамас”, конкретно към Махмуд Мохамед Махмуд Айеш - лице, свързано с терористична дейност.

“Събрани са доказателства, че клиент на платформата е лице, за което официално е обявено, че финансира терористични актове”, обясни на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

(Кой е той и екстремистката организация, в която членува - четете на стр. 16-17)

От правителствен документ на кувейтското министерство на вътрешните работи още през 2015 г. пък се съобщава за връзка на OneCoin с терористична група.

Пред “24 часа - 168 истории” адвокатът Джонатан Леви обясни, че се е сдобил с доклад, в който се посочва, че криптовалутата на Ружа е “параван за финансиране на тероризма”.

“Игнатова е имала сметки в банката Mashreq на ОАЕ, която е извършила няколко банкови превода към Афганистан, Пакистан и Йемен, които включват терористични организации - обяснява Леви. - Според службите в Кувейт незаконните операции се провеждат от държава със силни и активни разузнавателни дейности в подкрепа на терористичните групи.”

Друго сходно между Nexo и OneCoin са

връзките с хора на

високи позиции у нас

За Ружа се твърди, че се “изпарява" навреме, след като получава информация за готвения арест благодарение на собствените си контакти в България. С Nexo днес свързват “Демократична България” след твърдения, че няколко служители на компанията са дарили суми от по 20 хил. лв. за кампания на партията.

Лидерът на “Да, България” Христо Иванов обясни, че парите са декларирани, а целта на акцията е “силно да намалее вероятността третият мандат да дойде в “Демократична България”.

“Защо точно в този момент започна тази

шумна пиар кампания

- в четвъртък, тъкмо преди да бъде обявено на кого ще бъде даден третият мандат - запита той пред “Дарик радио”. - Знаят, че ние ще употребим третия мандат, за да решим проблема с прокуратурата.”

Депутатът от “Продължаваме промяната” Настимир Ананиев също се разграничи от “Нексо”, като каза, че не е участвал в управителни органи на дружества и няма бизнес с Антони Тренчев - сочен за създател на компанията. Ананиев заплаши, че ще съди всеки, който уронва престижа му с клевети. Сред първите, срещу които ще заведе дело, е Слави Трифонов.

Съществена прилика при двете компании “Нексо” и OneCoin е и политиката да не предлагат услугите си на територията на България, въпреки че именно у нас се създава машината за бързи пари.

Ружа не дава конкретно обяснение за това

защо не е привличала

инвеститори в родината си,

но в официална позиция от “Нексо” обясниха този ход: “Именно защото винаги сме очаквали, че е възможно да попаднем под обстрела на абсурда. Брифингът на прокуратурата и неубедителният отговор на въпроса това международна акция ли е не оставят никакво съмнение, че това е локален български произвол. Опортюнистично се използват разговори с регулатори в други юрисдикции, за да се направи внушението, че това е нещо повече от акция с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес.”

Сходство в “съдбата” на компаниите е и това, че попадат под ударите на законите в Съединените щати. Разследвания срещу групата Nexo са започнали преди повече от година в Америка. Такива се водят в осем щата, сред които е и Ню Йорк.

Властите там не пощадиха и участниците в схемата OneCoin. Обвинения бяха повдигнати на няколко души. Сред тях е адвокатът Марк Скот, който беше арестуван заради пране на около 400 млн. долара между 2016 и 2018 г.

Пред съда в САЩ се изправи и един от съоснователите на криптокомпанията Карл Грийнууд, който вече се призна за виновен. Задържан беше и Константин Игнатов - брат на Ружа Игнатова. Но не и тя!

Двама от “Нексо”

също се издирват

Дали ще последват съдбата на криптокралицата, чиито следи се губят вече пет години, тепърва ще става ясно. Ако това се случи, изчезването без следа на организаторите може да бъде отчетено като още една прилика между компаниите. До момента обаче граничният контрол на България няма данни “изпарилите” се от “Нексо” да са напуснали страната. Което може да означава три неща - укриват се тук, отпътували са отдавна с чужди документи за самоличност, или са се възползвали от пробив в системата за контрол.

Сходство има дори

и в “наследството”,

което ръководителите в двете схеми оставят. Имотите в Дубай, яхтите и произведенията на изкуството, за които се твърди, че са притежание на основателите на “Нексо”, не са чужди и на Ружа.

Скъпи вещи бяха намерени в нейния апартамент в Лондон, който се оценява на 13,5 млн. лири.

Преди дни

адвокатите предявиха

официален иск

за него. (В следващия брой на “24 часа - 168 истории” четете ексклузивни подробности за жилището, предоставени на медията ни от американски адвокат.)

В имота на Игнатова бяха установени предмети с нумизматична стойност от 500 хил. лири, както и картината “Червен Ленин” от Анди Уорхол. Яхтата, която купува за милиони, пък беше кръстена на дъщеря й Давина.

Обвиняемите от Nexo от своя страна се оказаха собственици на картини на Салвадор Дали, Пикасо и Матис. От прокуратурата уточниха, че те ще бъдат предадени на Националната художествена галерия за оценка.

На последно място, но не и по важност, е профилът на създателите на двете компании. Както Ружа, така и отговорните за “Нексо” са завършили едни от най-реномираните университети в света, владеят по няколко езика, притежават множество сертификати.

“Най-високо интелигентни, граждани на света - описва хората от “Нексо” директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. - Може би са едни от най-богатите българи. Светът е малък за тях, те могат да пътуват, разполагат с жилища в цял свят.”