Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стево Пендаровски СНИМКА: Фейсбук/Официален профил
Стево Пендаровски СНИМКА: Фейсбук/Официален профил

От Маринела Величкова, БТА

В Република Северна Македония за съжаление няма национален консенсус да продължим по пътя към ЕС, смята президентът на страната Стево Пендаровски. По думите му политическите партии твърдят, че са за членство на страната в ЕС, но когато се уточни въпросът за конкретната преговорна рамка и условията в нея, ”половината от тях ги няма”.

„Първият ангажимент в този смисъл е промяната на конституцията. Чрез това трябва да бъде показано дали си за или не си за ЕС, защото съдържанието на преговорната рамка е ясно. Конкретният ангажимент - българите да бъдат вписани в преамбюла на конституцията ни е познат и ако има вписани шест други народа в конституцията какво е спорното? Как рушим македонската държава, ако впишем още българи, хървати, черногорци, може би евреи”, попита Пендаровски в изявление пред медиите след участието си в кръглата маса „Западните Балкани, между Запада и Изтока: Северна Македония – член на ЕС до 2030 г.“ в Скопие, предаде БТА.

По думите му той не вижда поле, на което може да помогне в тази ситуация, защото „позициите на политическите партии са толкова „вкопани” в партийната реторика, която смятат, че ще им донесе успех на следващи избори, че не я напускат” и припомни, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ имат подписани нотариално заверени декларации, „че и на сън няма да подпишат промяна в конституцията”.

По думите на Пендаровски решението е „постоянно публично да се обяснява, че ако българите бъдат вписани в преамбюла на конституцията, това не руши държавата и става дума за абсолютно безопасна ситуация”.

Пендаровски не разпознава като заплаха, нито открива скрити мотиви и в срещата, която се проведе в Тирана във вторник с лидерите на албанските политически партии в Северна Македония и премиерът на Албания Еди Рама.

„Отдавна мина времето, когато гледахме на политическите процеси, събития или срещи, които се провеждат в Тирана, като на заплаха за нашата сигурност. Да не забравяме, че Република Албания е член на НАТО и заедно с нас започна преговори в ЕС. Албания е наш приятел и изобщо не се съмнявам в някакви скрити мотиви на албанския премиер Еди Рама. Познавам го доста добре и не смятам, че там се създават някакви антимакедонски сценарии“, каза Пендаровски.

Относно коментарите, които се появиха в страната, че албанските лидери са били извикани в Тирана, за да съгласуват конституционните промени, Пендаровски посочи, че всички, които са били в Тирана, преди месеци още са заявили, че ще подкрепят промяна на Конституцията, за да бъдат вписани в нея българите.

„От тази гледна точка няма нужда Еди Рама да призовава албанските политици в Тирана, защото те не представляват проблем за промяна на конституцията, поне не и тези, които бяха в Тирана. Не виждам никаква особено лоша предистория в тази среща”, посочи Пендаровски.