Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вътрешният министър Николай Добрев влиза в парламента на 10 януари 1997 г., като полицаите му правят кордон.
Вътрешният министър Николай Добрев влиза в парламента на 10 януари 1997 г., като полицаите му правят кордон.

Най-известният щурм на парламента е на 10 януари 1997 година.

Тогава агитки от групировките ВИС и СИК се смесиха с мирно митингуващите срещу второ правителство на БСП и политиката й, довела до хиперинфлация, финансово-икономическа и политическа криза.

“Протестиращите бяха различни. Голямото мнозинство от тях ни гледаха в очите и говореха с нас — пише в спомените си бившият премиер Иван Костов.

— Но

имаше и такива,

които гледаха

встрани или надолу

и въобще не ни обръщаха внимание. По-късно тези с удар с ръка чупеха прозорците на парламента.”

Номинираният за министър-председател от БСП Николай Добрев е категоричен тогава, че знае кой е организирал яките момчета: “Имам ясни и точни данни за силови бригадки, подготвени в Кюстендил (родния град на Васил и Георги Илиеви, създатели на силовата групировка ВИС — бел. ред.),

няма да кажа

организацията,

която ги е готвила

Силова бригада, силоваци от Пловдив. Имаше и платени наемни протестиращи”.

Една част от агитките нахлуват в парламента, след като премахват вътрешния ред ограждения.

Агитките са се смесили с мирно протестиращите срещу второ правителство на БСП.
Агитките са се смесили с мирно протестиращите срещу второ правителство на БСП.

Според Красимир Райдовски, бивш шеф на пресцентъра на Жан Виденов, нареждането за вдигането на оградите било на самия Добрев. Експремиерът Иван Костов обаче твърди, че това е станало след появата на Петър Стоянов в един от пиковите моменти.

Кулминацията е в късните часове, когато полицията се намесва и разпръсква множеството. Десетки са ранени. След погрома второ социалистическо правителство няма.

Николай Добрев и

Георги Първанов

връщат мандата

на президента Петър Стоянов.

Охраната се опитва да барикадира входа отвътре с пощенските кутии на депутатите.
Охраната се опитва да барикадира входа отвътре с пощенските кутии на депутатите.

Само още веднъж в историята гневни граждани успяват да нахлуят в парламента — случва се в далечната 1886 г. (повече за това четете на стр.16-17). В най-новата ни история Народното събрание е било обект на силно напрежение и в първите дни от демокрацията. На 14 декември 1989 г. протестиращите са се събрали с искане да падне чл. 1 от конституцията — за ръководната роля на БКП. В същото време депутатите обсъждат съвсем различни точки, не и тази, заради която навън скандират:

“Долу чл. 1!”.

Тогава на влизане в сградата на парламента президентът Петър Младенов извика към охраната прословутата си реплика: “Танковете! Танковете да дойдат!” Тя бе записана случайно от режисьора Евгений Михайлов. В този ден обаче множеството не успя да нахлуе в сградата на Народното събрание.