Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кара коли с биоетанол от вино и суроватка, топли се на биомаса, но дава 18 916 паунда, за да отиде на 500 км в провинциална кръчма

Комбинацията между негодно за пиене вино и ферментирала млечна суроватка изглежда опасна за човешкия стомах, но се оказва невероятно ефективна като биогориво. Постигат се два ефекта - намаляват се бензиновите изпарения и се увеличава мощността на автомобила. Иновацията е въведена от британския крал Чарлз III още през 70-те години на миналия век.

Тогава той купува първия си "Астън Мартин DB6", но вече е започнал да се интересува от проблемите на климата и опазването на околната среда. Затова търси как да преобразува колата си, така че да намали вредните емисии. Многократно се е опитвал да захранва и предишни свои автомобили с биодизел. Дори се е опитвал да задвижи кралския влак с мазнина от стар чипс. Така се е свързал с британска компания, която превръща отпадъчни продукти в гориво.

Тя му обещава, че може да доставя биоетанол, произведен при комбинация от неподходящо за консумация вино и млечна суроватка, споделя самият крал пред сп. "Уолпейпър". Към получената смес се прибавя 15% безоловен бензин с високи октанови нива (105 спрямо нормалните 87). По този начин мощността се увеличава, а околната среда не се замърсява.

И макар да дава личен пример за използване на биогориво, Чарлз не може да не си дава сметка, че огромната част от хората не могат да си позволят да си купят подобна луксозна кола, нито да платят за екоетанола. Но той е крал. Първоначално инженерите са били скептични, че може да се получи, но когато се опитали, се получило.

Пристрастен към Формула 1, Чарлз помолил бившия световен шампион Греъм Хил да го научи на някои хватки. Избират за учебна пистата Тръкстън (Thruxton). Принцът се оказал добър ученик и впоследствие демонстрирал уменията пред гостите си.

След първия "Астън Мартин" Чарлз III става притежател на още два. Вторият — V8 Vantage Volante, му е подарък от емира на Бахрейн. После компанията произвежда по същия модел лимитирана серия от 20 коли за други клиенти. Третият е купен на лизинг и изплатен през 2007 г.

Но още преди да има известната марка, кралят винаги се стреми да е еко. Първата му кола MGC GT от 1968 г. е с нестандартни екстри - отопляем заден прозорец, електрическа антена и телефон за кола. Чарлз се опитва да въвежда иновации не само в автомобилите си. За преустройството на имотите си е наел топархитекти и градинари, които да му предложат решения за поддържане на биодомакинство. Инсталирал е слънчеви панели и термопомпи, включително и в имението "Бъркхол" в Балморал, където издъхна майка му — кралица Елизабет II.

Как се отопляват именията му, как се пречистват отпадъчните води и какъв е въглеродният му отпечатък, четете в хартиеното издание на бр. 12/2022 на сп. "Космос".