Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Температурите край морето през тази зима са сравнително високи, но не са отчетени абсолютни максимуми. Нямаме температурни рекорди, казаха от Хидрометеорологичната обсерватория (ХМО) в Бургас пред БТА.

“Имало е и други топли зимни месеци. Разбира се не е обичайно в сутрешните часове да отчитаме температури от 10 градуса през декември, но това не е нещо, което не се е случвало и преди“, посочи климатологът Доника Стойчева.

Тя разкри любопитни архивни данни от измерванията на ХМО – Бургас, от които става ясно, че температурата от 13-тина градуса на днешния 6 януари е далеч от рекордните стойности. През миналата година на същия ден температурата на въздуха е била цели 18,5° над нулата.

“Това е втората най-висока стойност, която е измерена в Бургас от 1900 г., когато е регистрирана температура от 17° на 6 януари. За сравнение най-студеният 6 януари е отчетен през 1947 година със стойност от -12°. Според данните, с които разполагаме, най-ниската температурата през януари в Бургас е отчетена през 1942 г. или -21 градуса и 6 десети. А най-топлият ден през първия месец на година е бил през 2010 година. Тогава температурата на въздуха е достигнала малко над 20 градуса“, посочи Доника Стойчева.

Над Черноморието през днешния 6 януари (Богоявление) облачността ще е променлива, по-значителна в следобедните часове. Преди обяд ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, който ще отслабне в следобедните часове. Вечерта ще стихне. Максималните температури ще са между 10° и 13°. Температурата на морската вода е от 9° до 10° в най-южните райони. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

В съботния ден температурите ще се понижат леко, облачността ще остане разкъсана. По-значителна се очаква в неделя. Максималните температури в края на седмицата ще достигнат 9°, а минималните ще бъдат около нулата, сочи краткосрочната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология.