Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на културата Велислав Минеков СНИМКА: Архив
Министърът на културата Велислав Минеков СНИМКА: Архив

"Проверката, която се прави в момента в Народния театър, тече твърде бавно. Има съмнения в пресата, че тя се прави в интерес на директора. Ако тези съмнения са твърде смущаващи, ще поискам и външен одит, а може да се стигне и до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)." Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков пред Комисията по културата и медиите.

Той разказа как до вчера вечерта се бил чул с 5-има души негови приятели, които работят в театъра, и всички те се чувствали потиснати, заплашени. По думите му трупата е разделена, а щетите ще бъдат лекувани с години, независимо кой управлява театъра.

Министър обясни, че не е присъствал на срещата на артистите с президента, която се състоя ден преди Нова година - на 30 декември, тъй като никой не го е канил. Нещо повече, даже имало указания вътре в театъра да не се разгласява за нея, обясни Минеков. По думите му на срещата присъствали 16 души, единият от тях - на граждански договор, на фона на 86-имата актьори в Народния театър. "Останалите не смеят да изразят мнение, тъй като се чувстват заплашени", каза Минеков.

Министърът обясни, че съвсем скоро ще има информация колко човека са били помолени да напуснат театъра, колко са влезли обратно и с какви характеристики. Според него целта явно е да се съберат всякакви партийни представители, за да може директорът да има контакт с всяка партия, която му е необходима, с всеки народен представител.

Големият проблем, който все още стои обаче пред Министерството на културата са неусвоените пари, които отново ще бъдат върнати в бюджета. Затова бяха и много от въпросите на депутатите от културната комисия. Минеков не можа да даде точен отговор, обясни само, че "се очертава още една голяма неусвоена сума". По негови данни около 11,5 млн. лева били пренасочени от парите, предназначени за консервация и реставрация и от археологически проучвания.

От "Продължаваме промяната" попитаха защо са дадени 18 млн. лв. от бюджета за българско кино на сценичните изкуства, а същевременно не е бил използван излишъкът от 29 млн. лв, който е бил натрупан към 31 октомври. Минеков отговори, че това е било направено със съгласието на Националния филмов център, било е отдавна и 33 млн. лв. са дадени за сценичните изкуства у нас. Причината била прекалено ниските заплати на хората, които се занимават със сценични изкуства, както и на музейните работници.

Според Минеков делегираните бюджети предизвикват хаос и карат всеки директор да поставя предимно забавни и развеселителни постановки, за да привлича публика. В противен случай няма да получи достатъчно пари. Затова предлага у нас да стане като в Германия примерно, където за класически постановки и за дебют бюджетите на театрите се вдигат, а за сатира рязко спадат, тъй като комедиите и без това пълнят залите без проблем.