Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЕЛЯН ДОБРЕВ

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
ДЕЛЯН ДОБРЕВ СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

„Временната комисия за преустановяване на всички факти относно подписването на меморандума „Джемкорп“ за 1 млрд. лв. трябва да подаде сигнал към компетентните институции, за това, че са нарушени един куп закони, както и Конституцията на страната. Това не е единственият случай, в ПВУ например с поетия ангажимент да се затворят въглищните централи е нарушено пък решение на НС от 2020г. Тоест има множество случаи, в които трябва да бъдат сигнализирани компетентните органи като ГДБОП и по много от тези случаи ние ще го направим, включително по нарушаването на решение на НС от 2020г. Това заяви за БГНЕС Делян Добрев от ГЕРБ.

Пълният текст на решението на 44-то НС от 31.01.2020г. гласи: Задължава се Министерският съвет чрез министъра на енергетиката в срок до 29 февруари 2020 г. да приеме всички необходими мерки за нормалното функциониране на „ТЕЦ Марица изток 2“, в това число и чрез увеличаване на капитала на дружеството от страна на „Български Енергиен Холдинг“, с цел гарантиране на енергийната сигурност на страната като елемент от националната є сигурност, независимо от становището на Европейската комисия по този въпрос. Задължава Министерският съвет да предприеме всички необходими мерки за недопускане в дългосрочен план прекратяване на функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи от групата на „Български Енергиен Холдинг“. Възлага на Министерския съвет да предприеме действия за присъединяване на Република България към платформата „Въглищни региони в преход“ без поемане на ангажименти за закриване на въглищни централи.

Относно подписания договор на 03.01. между ръководствата на Булгаргаз и турската държавна енергийна компания BOTAS, чрез което споразумение Булгаргаз ще получи достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската компания, Добрев коментира следното: Ние тепърва предстои да разберем подробности по подписаното споразумение между България и Турция, ако то е споразумение за използване на газовата инфраструктура в Турция, както на LNG- терминалите, така и на газопроводите, това е едно много добро решение и ние бихме поздравили служебния кабинет“. Ако този договор е за доставка на газ, това е съвсем различно, защото нееднократно сме казвали, че такъв договор трябва да бъде сключван след проведен конкурс, на който да бъде избрана най-добрата оферта. Това, което прочетох от МС разбрах, че този договор е за използването на инфраструктурата на Турция“, заяви още той.