Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Изглежда, че сме на първо място в света по ниски доходи на университетски и академични учени. Не могат да се открият в нито една държава по-зле платени.

Това е определящо за престижа на културните, образовани и умни хора. На техните общности. Определя съдържанието и качеството на публичното говорене, на стандартите на междуличностните отношения, на господстващите ценности в организациите, на институционалната култура.

Последствията от мизерното заплащане на учените са драматични за държавата. Интелектуалният елит у нас е рехав. Той няма плътност и сила. Неговата дума не се чува. Освен това думата му е евтина. Учените често са принудени да дадакат, защото им се плаща, а те нямат приличен доход на учени. Не са материално самостойни и самодостатъчни.

Българският елит, върховната прослойка у нас, е съвсем друг. Той е политически, админстративен и имуществен. Този елит в момента няма нито капацитет да вижда Света и държавата такива, каквито са, нито има възможността да чертае бъдещето на България. Той не може да създаде привлекателно общество!

Нищо чудно, че много от кадърните млади хора, пък и не само млади, не се задържат у нас. Не е за чудене и равнището на законодателдството, то се приема без научна експертиза. Без интелектуален и следователно морален натиск се тътре съдебната система. Не са за чудене и чудновати правителствени решения. Не бива да има изненада и за нехайството на властта по взривния проблем - демографския. Не е за чудене и рейтингът на българските университети.

Докато в пирамидата на доходите у нас иноваторите, научният и художествен елит не застанат на върха, нищо няма да решим с изборите "до дупка". Ще си останем в дупката дори и да сме в Шенген.

(Тогава и проблемът със сеитбата на дипломи за висше образование, както и сватбарското раздавене на научни титли, ще може да бъде решен! Сега титли се раздават и за да се осигури на човека поне малко по-човешка заплата.)

*От фейсбук!