Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Деян Жеков в ролята на Христо Ботев във филма "Ботев"
Деян Жеков в ролята на Христо Ботев във филма "Ботев"

Идеята, че може да превъзпитате някого към

правилна доктрина, е толкова вредна, колкото

и кренвиршното кино

Настъпи превъзбуда за филма на Максим Генчев. Някакви хора страдат за Ботев, историческата истина, Козлодуйския бряг, гайтаните на униформите и прочее. Най-простият начин да не страдате е, като не гледате подобни филми. Изобщо концепцията за пропагандно кино винаги води до резултат като песен от конкурса за политически песни “Ален мак” в Благоевград. Много печален. Дори да не е толкова пропаганден филм, всички т. нар. байопикс са епични провали - и за Фреди Меркюри, и за Елтън Джон, и за Уитни Хюстън, и за Селин Дион.

Да се прави игрална биография на поп или национална икона, винаги ще среща

неодобрение, защото в главата на всеки човек има изграден тезаурус* и ако въпросното художествено произведение не съвпадне с него, поражда активно неодобрение, преминаващо в гняв.

Например на мен не ми хареса филмът за Фреди Меркюри, защото очаквах да видя джуджета, които носят на главите си сребърни подноси с кокаин. Не знам доколко това е достоверен факт, доколко градска легенда, но като се каже Фреди Меркюри, само това си представям.

Този филм за Ботев не съм го гледал. Сложих си Шенген върху Максим Генчев, след като преди няколко години ми звънеше всеки ден да негодува, че сме написали дописка как филмът му за Левски бил забранен за малки деца. Което си беше безспорен факт. Но той обвиняваше вестник “24 часа” и мен лично в майцепродавство и пъклен заговор за провала на проекта. Реших, че единственото, което мога да направя, е

да си забраня

кренвиршно кино

и поради тази причина не гледах тоя филм за Христо Ботев, макар да обичам българско кино. Между другото, “Като за последно” на Ивайло Пенчев е доста впечатляващ и номинацията на Мария Бакалова не е случайна.

Но въпреки че не го гледах, нито ще гледам някой следващ негов филм, искам да защитя Максим Генчев. Човекът е убеден в своята правота. Това, което прави, му харесва. Ако на вас, както и на мен, не ви харесва, просто не го гледайте. Идеята, че моята доктрина е по-правилна от вашата и аз чрез хули ще я наложа на всички, е обикновен фашизъм. Между другото,

силата на шенгенясването

е много голяма

Ние подсмърчаме пред вратите на Шенгенското споразумение, а не Нидерландия. Така че, ако имате някакви творчески несъгласия, просто не гледайте филмите на Генчев. А като го хулите, създавате впечатление, че това е значим художествен факт.

Значим художествен факт е водната паша на Павел Койчев. Там изразявайте своите несъгласия с историческата правда и живия живот. Защото например черноглавата плевенска овца в реалността няма златни копитца и лисича опашка.

*Политически коректен термин за предразсъдък или стереотип. Натрупванията от предварителни знания, които изграждат представата ни за нещо. Съвкупността от дескриптори в дадена област на знанието. Думата е една и е от мъжки род, произлиза от гръцки и значи “съкровище от знания”. По принцип е важно човек да го има, за да възприема по-добре и по-правилно произведенията на изкуството. Дескрипторният хаос обаче води до много смешни грешки.