Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Даниел Вълчев Кадър: БНТ
Проф. Даниел Вълчев Кадър: БНТ

     Не съм голям оптимист за кабинет, не виждам основания да се състави правителство, заяви Даниел Вълчев пред Би Ти Ви.   

Конституционната процедура с мандатите дава възможност на всяка една от партиите дна премахне малко от вината си, че няма да състави кабинет.  И ГЕРБ, и ПП  казват, че няма да извадят тежката си артилерия и предлагат по един професор, който да направи  онова, което се полага по конституция. Така симулират дейност, заяви проф. Вълчев.

Добре е ДБ да се разкачат от ПП,  каза още той, но според него това е по-скоро политическо говорене.

В България има две тенденции - едната е "омръзна ни от Борисов и ГЕРБ, дайте да направим нещо ново", а  другата е: "да, но вижте кой идва - другите въобще не знаят от кой свят са", обясни юристът. По думите му, докато не бъде разсечен този възел и на едни нови избори да стане ясно, че хората изпращат в парламента своите представители не да чертаят червени линии и да копаят окопи, а да управляват в тези не много леки времена, нищо няма да се случи. Засега налице са само окопите, макар че от време на време се веят някакви флагчета, каза професорът.

Ако нищо не се промени на идващите избори, политическата система ще бъде много сериозно преформатирана, коментира още той.

Няколко пъти гласувах за различни политически сили, уморих се. Дългото управление на служебни кабинети е знак, че политическата ни система е нестабилна.   

Мнозина говорят за прекрояване на конституцията, визирайки президента Румен Радев. Президентът може да стои над партиите, леко да ги побутва и нахоква, но това е опасна ситуация. Той според последните социологически проучвания също губи подкрепа и това е съвсем нормално, коментира Вълчев. Всичко зависи от развитието на ситуацията в следващите няколко месеца. Ако българите продължат да търсят спасител, това означава, че политическата ситуация ще продължи да е нестабилна. 

Царят направи коалиция с хората, избили неговото севмейство, и сега някои ще ми говорят, че няма как да се направи коалиция, възкликна проф. Вълчев. На въпрос дали няма да оглави възродено НДСВ, Вълчев отговори, че всеки си тежи на мястото. "Идеята, че  Стоичков ще стане добър президент, защото е добър футболист, а проф. Денков - добър министър-председател, защото е добър химик, е добра по презумпция, но това не е сигурно", заключи юристът.