Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Невена Йорданова - банкерката, която задигна 1 млн. лв. за любимия.
Невена Йорданова - банкерката, която задигна 1 млн. лв. за любимия.

Бушон в мащабна схема, необикновена крадла или просто влюбена жена, готова да плати крупна сума за любовта си? Какво се случи с Невена Йорданова, банковата служителка, която задигна повече от 1 милион лева - невиждан по мащаба си удар в България?

Повече от три години след началото на сагата, отговор на този въпрос няма, всъщност няма дори заведено дело.
Съдът няколко пъти налагаше и отменяше мярката за неотклонение на Невена - от арест, през домашен арест с проследяващо устройство, после паричната гаранция от 20 000 лв., която беше заменена на 1000 лв., след което и тя беше отменена.

Така от 22 май 2020 г. Невена е на свобода.
Как живее тя сега, как се издържа, ходи ли на работа? Репортер на “24 часа” откри банкерката в дома ѝ, но тя не пожела да говори за себе си. Невена продължава да живее с родителите си в жилищна кооперация в центъра на морската столица.

Потърсени за коментар, варненските ѝ адвокати обещаха да говорят по темата след празниците.

Хронологията

На 25 ноември 2019 г. започва разследване за неправомерно отклоняване на средства от сметки на вложители по сигнал на банката, в която 38-годишната тогава служителка е работила. Това твърди обвинението.

Според прокуратурата, тя превеждала по куриер парите на мъж от Монтана, с когото се запознала в интернет.

Пред разследващите Невена Йорданова обяснила, че средствата били нужни на нейния приятел, за да реши финансови проблеми - гонели го лихвари.

Престъплението, в което е обвинена бившата служителка, е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Предвиденото наказание за него е затвор от 10 до 20 г., конфискация и лишаване от права.

Какво накара скромната служителка в отдел "Банкиране на дребно“ във варненския офис на голяма банка да обърне живота си - остава мистерия.

При първото си пристигане в съда Невена за определяне на мярка за неотклонение, Невена бе доведена със засилена охрана, тя беше с дълга, пусната коса, покрита с качулка.
“Съжалявам”, беше единствената реплика, която каза тогава тя пред съдията.

В същия ден стана ясно, че Невена е признала първо пред ръководството на банката за крупната злоупотреба и подписала записна заповед в полза на банката за 1,5 млн. лв.
Ужилените при мащабния удар са 19, които са олекнали общо с 1 022 060, 28 лв.

Според адвокатите на Невена, доскоро изрядната банкова служителка е била провокирана от мъжа, на когото пращала пари по куриерска фирма, тя е оказала пълно съдействие на разследващите.

Наблюдаващият прокурор Светлана Данева изрази съмнение, че такава голяма сума да бъде пренесена в кашони и не изключи вероятността да е скрита някъде другаде.
И така, на практика не се знае къде са тези 1 022 060, 28 лв.
Интернет приятелят на 38-годишната банкова служителка, твърди, че е получил само 15 000 лв., които самата Невена му предложила. Мнимият възлюбен се е подвизавал в интернет пространството като Мирослав Михайлов, живее в монтанско село, а по-късно става ясно, че истинското му име е Сергей.

Мнозина, обаче изключват широко тиражираната версия за кражбата в полза на закъсалия виртуален любовник, когото дори не била виждала на живо, да е истина. Запознати юристи не изключват Невена да е жертва на схема за източване на банки, в която се използват жени за подставени лица и твърдят, че у нас има няколко подобни дела, които се точат с години. Възможно ли е уличената в присвояване жена са просто “бушон” в мащабна схема?

Юрист твърди, че има няколко такива дела в няколко града в страната, както и за прекратени дела, по които не може да бъде доказана вина, но повечето са идентични като схема. Винаги става дума за жени, несемейни, сравнително нестабилни, които могат да бъдат притискани и да признаят несъществуваща вина например.

Възможно е измамата да се върши от стриктно организирана и технологично подготвена група, която се възползва от пропуските на сигурността в софтуера на някои банки и натопява за това обикновени служителки, които впоследствие са притискани от банката да подпишат запис на заповед за липсващата сума.