Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев КАДЪР: БНТ
Ивайло Мирчев КАДЪР: БНТ

В последните часове на 2022 г. Путин отново разреши купувачите на руски газ от "неприятелски държави" да извършват някои плащания във валутата по договор, а не в рубли. Причините са неуспехът му да накара всички да плащат в рубли, огромният спад в приходите на Газпром и нуждата от свежи валутни постъпления, за да продължи войната си срещу Украйна.

Вече е късно за тази стъпка. Почти не останаха купувачи на руски газ - газ има, цената му пада, Европа изгражда спешно терминали за втечнен природен газ (ВПГ), подписват се дългосрочни договори за ВПГ. Дори троянският кон на Путин в ЕС - България диверсифицира в голяма степен доставките си на метан. А нови клиенти за руски газ почти не се очертават, причината - доставчикът се оказа ненадежден.

Липсват и говорещите глави от телевизорите, които в началото на 2022 г. обикаляха ТВ студията да обясняват, че без руския газ България е загубена, а Европа я чакала тежка зима. Тотални лъжи, за които днес никой не им търси отговорност, те отново обикалят телевизиите и ръсят поредните кремълски опорки.

Перспективите пред Путинова Русия не са добри - тежко ударена икономика, пародийна армия, бързо намаляващи валутни резерви, масова емиграция на представители предимно на средната класа, смело сражаваща се Украйна и единен в решимостта си Запад да спре безумията на Путин в Европа. Единствено в България все още има неразбрали какво се случва, но 2023 г. обещава да промени и това.

От фейсбук