Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Ноев
Бойко Ноев

В Русия има закон, който забранява да се говори истината, настоя той

БНР да закрие кореспондентското си бюро в Москва поиска от ефира на БТВ бившият министър и експерт по национална сигурност Бойко Ноев. В Русия има закон, който забранява да се говори истината, коментира той. Повод за констатацията му са последните събития около Христо Грозев и информацията, че Москва го е обявила за федерално издирване, макар да не е стъпвал там от 6 години. Случаят с Грозев, неговото име, послужи за принципни въпроси като свободата на словото и репресиите срещу разследващи журналисти, отбеляза Ноев.

Той атакува БНР, което имало мизерен бюджет, но поддържало 2 постоянни бюра в чужбина - в Брюксел и Москва. "Не във Вашингтон, Букурещ и Скопие, а в Москва, където е забранено да се говори истината. Нашият представител там ежедневно е изложен на опасност ако говори истината. А какви кореспонденции получаваме от Москва? Аз редовно слушам по БНР пропагандата на Кремъл", оплака се Ноев. И призова ръководството на БНР, както и парламентарната медийна комисия да закрие бюрото в Москва, защото от него нямало смисъл.

Според Ноев Христо Грозев е потърсен от българските власти още на втория ден и са задействани механизми за осигуряване на неговата безопасност, но той не се намира в България, "разбира се, не лично от минситър-председателя или президента, или политическа партия". "Аз се надявам след като и външно министерство се събуди след празниците и покани руската посланичка, като че ли за такива важни неща трябва да чакаме да празнуваме, да си изядем сармите и пуйката, вероятно ще кажат какви са истинските причини за издирването му", добави още той.

Руското влияние в България било твърде силно и потискало разследвания в България. Ноев иска ресурсът на ДАНС за контролиране дейността на чужди служби у нас да се удвои или утрои.