Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руски танк в Донецк с характерния символ Z върху него
Руски танк в Донецк с характерния символ Z върху него

Никога България не е била толкова близо до детонатора. И тъкмо сега политическият елит отказва да управлява

Коя точно крава ще е 2023 година, та партиите така са се уплашили и не искат да правят правителство?

Според съня на фараона и тълкуванието на библейския мъдрец Йосиф годините се редуват като 7 тлъсти и 7 мършави крави. И в наше време се забелязва подобна цикличност.

Така например от 2001 до 2008 г. се извървяха ситите добичета, а после тръгна седемгодишна рецесия и депресия, която елитът ни изкуствено удължи с “малката пица” и малоумната политика на нулев дефицит в момент на рецесия. Даже се прие закон за нулев дефицит, помните ли? С почти конституционно мнозинство. Оттогава трябва да е ясно, че

като дойде криза,

българският елит

се чуди как да я

задълбочи

още повече. Ако кравата е мършава, той я слага на гладна диета. Точно това стана през 2022 г. с преждевременното прекратяване на договора с “Газпром” и останалите сбъркани решения, които още през 2023 г. ще ни ударят в допълнение към общоевропейския мазохизъм.

Заради войната в Украйна Европа реши да мръзне и гладува. Затова аз бих определил 2023 г. като втората мършава крава, 2 пъти по-мършава от 2022 г. През 2022 г. все още използвахме руски суровини, догодина ще ги отрежем съвсем. Но ако Европа затегне колана с 2 дупки, България ще го затегне с 4, тъй като не сме разположени на Гълфстрийма, а на Черно море. Затова партиите не искат да управляват и разтягат конституцията като тиранти, които президентът е настъпил.

Към европейското затягане българският политик добави закриването на въглищните електроцентрали и ядреното гориво на “Уестингхаус”, за което има данни, че причинява повече спирания на атомните реактори. Значи 40 на сто от енергетиката ще изчезне, а други 40 ще спират по-често. Влизането в еврозоната, ако наистина се случи, ще добави към 20-процентовата инфлация поне още 10. Да, знам, че финансовият елит твърди друго, но опитът на страните по южната европейска дъга показва тъкмо обратното.

Изгледите за мир в Украйна през 2023 г. са никакви.

Киев нямада се

предаде, Москва

няма да

поумнее

Миналата седмица президентът Зеленски се върна от САЩ с нови армагани, сред които е и първата зенитна ракетна система “Пейтриът”, която ще затвори небето над и около Киев за руските самолети и ракети. Освен това Конгресът на САЩ прие нов бюджет, в който за Украйна се предвиждат още 47,4 милиарда долара помощ до края на септември 2023 г. Така че, каквито и призиви за преговори да отправя Макрон, каквото и да препоръчват Кисинджър, Мъск, Радев, Светльо Витков, Азис и Кобилкина, мирът се отдалечава.

Опитът показва, че

дори когато

лидерите

осъзнаят

цялото

безсмислие

на войната,

трябва да минат дълги години, преди да стигнат до единствено правилното решение. Виетнамската война на САЩ продължи поне 10 години, макар че още на четвъртата година американските политици обещаваха да я прекратят. СССР нахлу в Афганистан през 1979 г. и си тръгна през 1989 г., след като още при Андропов (1982-1984) се чудеше какво прави там. Днешна Русия няма и една четвърт от мощта на тогавашния СССР, но руският елит се бие в гърдите, като че ли е пред вратите на Берлин.

Така че през 2023 г. кризата ще се задълбочи, но към нея може да се добавят още поне 3-4 мощни световни кризи. Да не забравяме все пак, че обемът на световния дълг е 3 пъти по-голям от световния брутен вътрешен продукт. От 2008 г. досега се надува дългов балон, който 2023 г. се кани да боцне с игличка.

Американското издание “Нешънъл интерест” публикува 10-те глобални рискове за 2003 г.”, заедно с вероятността мизерията да се случи догодина. (https://nationalinterest.

org/feature/top-ten-

global-risks-2023-

206027)

1. Поликриза от украинската война. Досега беше само криза, но през 2023 г. ще е “поликриза”, т.е. освен фискална тя ще е и енергийна, хранителна, здравна и така нататък. А аз бих добавил най-важната, за която се мълчи – умствената криза, която е обхванала европейския елит. Ниво на риска – между среден и висок.

2. Растяща хранителна несигурност, т.е. глад. Световната програма по прехраната (WFP) е очертала т.нар. огнен обръч на глада, който обхваща планетата от Централна Америка и Хаити, през Северна Африка, Сахел, Гана, Централната африканска република, Южен Судан, Африканския рог, Сирия, Йемен, Пакистан, Афганистан. Вероятност – много висока.

Как ще се отрази това на България?

То е ясно –

миграцията

ще се усили

поне 2-3

пъти,

а Западна Европа може да ни принуди да затворим бежанците у нас в концлагери. Справка – програмата на водещата нидерландска партия.

3. Гражданска война и външна намеса в Иран. Това би превърнало енергийната криза в катастрофа. Вероятност - много висока.

4. Влошаване на дълговата криза в развиващия се свят. Вероятност – между средна и висока.

5. Спирала на глобалния дълг. Само корпоративният дълг на нефинансовите компании е достигнал 88 трилиона, което е 98 на сто от световния БВП. Освен това правителствените, корпоративните и домашните дългове са около 290 трилиона. Нивото на риска от свръхинфлация не се посочва, за да не предизвика у читателя сърдечна криза.

6. Много висок е и рискът от “задълбочаващия се дефицит на световно сътрудничество”, тоест държавите минават на режим “всяка коза за свой крак”.

7. Технологична поляризация и фрагментация на глобалната система – между среден и висок риск.

8. Влошаване на ефекта от климатичните промени - много висок риск.

9. Задълбочаващо се напрежение между САЩ и Китай – между среден и висок риск.

И 10. Опасна беля на Корейския полуостров – между среден и висок риск.

Остава само да изригне и вулкан. От Втората световна война насам никога светът не е бил изправен пред такова взривоопасно съчетание от глобални кризи и рискове. И никога България не е била толкова близо до детонатора. И тъкмо в този момент българските партии отказват да правят нормално правителство.

Е, браво! Ако библейският герой Йосиф бе постъпил като българските политици, днес нямаше да го има нито израелското племе, нито християнството.

Мажоритарен вот!