Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор Живков и съветникът му Костадин Чакъров остават приятели до края.
Тодор Живков и съветникът му Костадин Чакъров остават приятели до края.

7 месеца преди преврата Първия знае всичко

7 месеца преди 10 ноември съветникът на Тодор Живков - Костадин Чакъров, го информира, че срещу него се подготвя заговор, научи “24 часа-168 истории”. Една среща в Букурещ със съветския лидер Михаил Горбачов обаче подсказва на Първия, че шансовете му да противодейства са малки.

В румънската столица Горбачов демонстративно отказва среща с Живков, но

провежда

разговор с

Андрей

Луканов,

на който става ясно кой е избраникът му. Така за Първия остава вариантът да измисли по-умен план и да печели време.

Съветникът Чакъров е натоварен именно с тази задача. За разлика от много други той не се уплаши след 1989 г. и остана приятел на бившия соцлидер до смъртта му. В миналия брой “24 часа-168 истории” писа как последното гости на Живков преди смъртта му е било именно в дома на Чакъров. Неотдавна по случай 5-годишнината от смъртта му, съпругата му Здравка издаде книга с негови интервюта и статии “Последният съветник на Тодор Живков”.

На приема в руското посолство съветският посланик Виктор Шарапов не се отделя от Живков.
На приема в руското посолство съветският посланик Виктор Шарапов не се отделя от Живков.

В месеците преди преврата

Живков знаел

поименно

кои са

заговорниците

- Андрей Луканов, Петър Младенов, Начо Папазов, Добри Джуров. Партизаните, с които е бил в отряда "Чавдар" - Добри Джуров, Йордан Йотов, Димитър Станишев, имат странна роля в този процес. Джуров е стопроцентов

привърженик

на заверата,

докато Димитър Станишев пази неутралитет.

Йотов е против, но и не предприема нищо, за да противодейства.

Приживе Костадин Чакъров споделяше, че повратна точка в този процес е писмото на члена на Политбюро и министър на външните работи Петър Младенов. В него той изразява несъгласие с едноличното ръководство на Живков. Макар да е адресирано и до членовете на Политбюро, и до Централната ревизионна комисия, то е получено единствено от Първия. Към писмото Младенов прилага и оставката си.

Съветският посланик Виктор Шарапов се усамотява за кратко на приема в руското посолство с Георги Атанасов.
Съветският посланик Виктор Шарапов се усамотява за кратко на приема в руското посолство с Георги Атанасов.

Чакъров и Живков трескаво започват да търсят начин как “безшумно” да я приемат и назряващият скандал да бъде потулен. При Живков се събира цялото Политбюро.

Решават при Младенов да изпратят Димитър Стоянов и Пенчо Кубадински, за

да го убедят

да оттегли

писмото

Външният министър отказва.

Живков вика на разговор Младенов, но той отказва под претекст, че е болен. Чакъров информира лидера, че това не е вярно. Заедно с това Младенов отказва да замине и за Кувейт, където трябва да се срещне с турския вънен министър Месут Йълмаз заради скандала с възродителния процес.

В статия във в. "Нова Зора" Чакъров отбелязва, че към този момент превратаджийската група се е състояла единствено от недоволни от Живков, но все още не е организирана.

На 31 октомври Чакъров му казва в прав текст, че

на пленума се

очаква бунт

и той ще набере скорост, защото всички усещат, че Живков е изолиран в международен план.

За негово учудване Първия приема констатацията, но вместо да каже как си представя парирането на заговора, той замислен споменава, че изходът му е в едно силно слово.

Чакъров недоумява защо Живков не споменава нищо - дори не говори за план за противодействие.

На 3 ноември вождът се среща със съветския посланик Виктор Шарапов.

Съветският посланик Виктор Шарапов навсякъде е с Живков. Дори преди приема той отново е настоявал Първия да подаде оставка.
Съветският посланик Виктор Шарапов навсякъде е с Живков. Дори преди приема той отново е настоявал Първия да подаде оставка.

4 дни по-късно на Живков му предстои да отиде на приема в руското посолство, където се надява да събере още информация за ситуацията.

Приживе Чакъров много се ядосваше заради срещата на Живков сутринта с “най-близките” му в политбюро - чавдарците - Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев.

Лидерът лежерно пита дали на фона на протестите на “Екогласност”, задаващата се

продоволствена

криза

не е добре да си подаде оставката. Те го уверяват, че всичко ще мине безболезнено. Целта на Живков е да издигне за министър-председател Петко Данчев. Мнозина смятат, че е негов незаконен син, защото поразително си приличат, говорят и се смеят по еднакъв начин. Шеметната кариера на Данчев в партията също е необичайна.

Джуров смята, че с оставката на Живков ситуацията ще се стабилизира. Че властта трябва да се предаде на Луканов и Младенов, които се ползват с доверието на Москва. Станишев пази неутралитет.

Близки до Живков твърдят, че именно чавдарци

обещават на

лидера,

че ще го пазят,

че ще са му зад гърба и няма да допуснат нищо да му се случи, защото го уважават.

Следобяд, малко преди приема в съветското посолство, Шарапов отново иска да се види с Живков и двамата се срещат в Банкя.

На 9 ноември Живков се среща с Йотов, Джуров, Григор Стоичков, Георги Джагаров, Ангел Балевски и Панталей Зарев. Иска да знае дали някой от тях ще го подкрепи в предстоящата битка в Политбюро.

Може би това е последната среща между Луканов и приятеля му съветския дипломат Валентин Терехов преди преврата.
Може би това е последната среща между Луканов и приятеля му съветския дипломат Валентин Терехов преди преврата.

В статията си Чакъров отбелязва, че на 9 ноември Живков категорично заявява пред Политбюро, че подава оставка и предлага Георги Атанасов за генерален секретар. Той моментално се отказва в полза на Петър Младенов. След като решението е гласувано, Живков кани в кабинета си на коняк Луканов, Младенов, Атанасов и приятелски им казва, че и в бъдеще ще се виждат и

ще си пият

заедно кафето

На следващия ден, 10 ноември, е пленумът на Централния комитет на БКП.

Приживе Чакъров често разказваше и пишеше колко учуден е бил през цялото време, че нито веднъж Живков не подлага на обсъждане варианта да задейства репресивния апарат срещу заговорниците.

“Имаше предостатъчно време”, бе тезата на Чакъров, който яростно спореше с всички, опитващи се да внушат, че са осуетили кървав преход, че танковата бригада е била в бойна готовност и т.н.

В хартиеното издание на "24 часа-168 истории" публикувахме едни от най-ярките кадри от приема в руското посолство на 7 ноември, където може би са проведени последни разговори преди преврата на 10 ноември 1989 г.
В хартиеното издание на "24 часа-168 истории" публикувахме едни от най-ярките кадри от приема в руското посолство на 7 ноември, където може би са проведени последни разговори преди преврата на 10 ноември 1989 г.

На пленума Живков подава оставка, но подчертава и успехите.

В този момент Иван Масларов излиза с изненадващо предложение - за генерален секретар да бъде издигнат човек от другото лоби - Александър Лилов. Веднага след това академик Никола Ирибаджаков поема “топката” и казва, че след като партията не е готова, трябва да се подготви по-сериозно и чак на следващия пленум да избере новия председател.

Дотук всичко върви по сценария на Живков.

Противниците му обаче бързо се усещат, че Първия печели този рунд, и вътрешният министър Димитър Стоянов, който се опитва да пази неутралитет между двата лагера, изненадващо дава почивка. Кръгът около Луканов и Младенов е притеснен, че след евентуална нова мотивационна реч на Живков привържениците му ще се консолидират и ще гласуват против оставката му. Затова се нуждаят от кратка пауза, за да сплашат присъстващите.

Чакъров споделя, че именно в този инфарктен момент Живков разбира, че е загубил “играта”.

Какво се случва тогава? Преди време “168 часа” публикува спомените на Стоян Марков, който разказа, че във въпросната почивка Петър

Младенов

започва да

обикаля

присъстващите

горе-долу със следните думи: “Сега да не тръгнете да разваляте пленума? Да не вдигнете хората да гласуват против решението за освобождаването на Живков? Пленумът се охранява от ДС, тук е вътрешният министър Димитър Стоянов...”

Пленумът на 10 ноември 1989 г., който промени историята на България.
Пленумът на 10 ноември 1989 г., който промени историята на България.

“Очевидно искаше да предупреди, че Политбюро е взело решението за отстраняването на Живков. Затова когато Младенов в почивката взе да обяснява как всичко е решено, аз му казах: “Петре, не се занимавай с глупости! Ходи там и чети писмото!”. В отговор на това той каза: “След почивката ще го прочета!”. Скоро след това дошъл усмихнат Луканов и шеговито попитал защо Младенов е бил скастрен, а Марков му казал, че само го е пратил на трибуната да си чете писмото.

Дали заради това, или поради друга причина, но Петър

Младенов не

пожелал да го

изчете лично и

го дал на Георги

Атанасов

На свой ред той го взел, прочел го и предложил Петър Младенов за генерален секретар, а залата му ръкопляскала.

Веднага след това Георги Атанасов, за да пресече всякакви опити за обсъждане, закрива заседанието в 17 ч. Самият Атанасов през цялото време пази неутралитет, но ролята му е решаваща.

Живков се е надявал, че с речта си ще обърне хода на събитията и ще спечели още малко време, но за първи път в живота си вижда как губи всичко.