Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОРНЕЛИЯ НИНОВА
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Твърде много се забави процедурата и с първия, сега и с втория мандат за съставяне на правителство. Това е загубено политическо време, каза в Кюстендил лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде Дарикнюз. "Смятаме, че до края на тази година трябваше да се връчи и вторият мандат и да става ясно ще има ли или не правителство", коментира Нинова.

Лидерът на БСП посочи още, че лично тя е оптимист за третия мандат. "Това, което виждам, е, че "Продължаваме Промяната" поставят условия, които не им гарантират мнозинство, каза Нинова. Тя отбеляза, че третият мандат е последният възможен, а държавата се нуждае от стабилност и от правителство. "Ако е при нас - ще опитаме всичко възможно. Ще свикаме националния съвет и ще решим с кого да разговаряме", допълни лидерът на социалистите. "Все пак всичко е много динамично, ще видим на кого президентът ще се спре", допълни Нинова.

Тя съобщи, че ако президентът Румен Радев не наложи вето на договора за оръжията за Украйна, БСП ще сигнализира Конституционния съд. "Президентът многократно е правил изявления, че това би могло да ни въведе във война. Сега се оказва, че неговият служебен кабинет, министърът на отбраната, е подписал този договор. Ако президентът не наложи вето, ние ще започнем организация за Конституционен съд, защото това решение е противоконституционно", заяви Корнелия Нинова.

Костадинов: Решението на Радев за мандата нарушава Конституцията

Тя уточни, че в договора, който е подписан, е записано, че Министерският съвет може самостоятелно, на закрито заседание да променя списъка на оръжията, които се предоставят, както и условията по договора. "Международните договори не могат да се променят от Министерския съвет, те трябва да минат през ратификация в Народното събрание, по Конституция. Това е тотално нарушение на Конституцията", посочи още Нинова и допълни: "По-добре да го спрем навреме, защото представете си, че тръгне този договор, а след това, след 2-3 месеца, Конституционният съд се произнесе, че той е противоконституционен. Надявам се Радев да прояви разум, но се съмнявам, че президентът ще реагира", каза Нинова.