Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вежди Рашидов СНИМКА: Велислав Николов
Вежди Рашидов СНИМКА: Велислав Николов

Малкият шанс остава за третия мандат, отиваме към избори

Политиците не четат дори "Божествена комедия" на Данте - там има чистилище и ад, но има и рай

Ако няма правителство, а нови избори, Рашидов може и да си тръгне от политиката

С омраза народ не се управлява. С тези думи председателят на Народното събрание Вежди Рашидов обясни прогнозата си, че малкият шанс остава за третия мандат и по-скоро отиваме към избори.

Акад. Николай Денков, предложен за министър-председател с мандата на "Продължаваме промяната", няма да получи необходимата подкрепа, макар че сам за себе си е много полезен човек, каза Рашидов по Би Ти Ви.

Да спрат политиците да ползват като тоалетна хартия, като плакат известни хора, призова той. Политиката ги използва и човек трбява да знае докъде може да се даде.

Всички, които искат да се качат на влакчето, ползват паравана на Денков. Това, че Десислава Атанасова го е нарекла кукла на конци, според Рашидов не е обидно. Куклата на конци е човек, зад когото стои някой, привързал го по някакъв начин. И аз мога да бъда кукла на конци, но трудно ще ме вържат, малко ми е лош характерът, каза Рашидов.

По думите му доброто име е локомотивът. Управлението на една държава не е само доброто име. Това е плакатът, към който искат да прикрепят програми и хора.

Според шефа на парламента ГЕРБ е направил нещо много интересно с проф. Николай Габровски, тъй като в предложения от него екип всеки е с доказана биография. Какъв обаче е екипът на Денков, още не е ясно. От тези млади хора при него кой кой е, попита Рашидов.

Той самият пътува утре за Турция с голяма парламентарна делегация, където ще имат срещи с президента Ердоган, както и с други представители на парламента и властта там. Причина за пътуването са отново разговори за българската граница и миграцията.

Имаме нужда от гаранция. Ние сме малка държава, ако ни пуснат 5000 души, ще сме в криза. Ще помолим Ердоган да продължим да работим заедно, обясни Рашидов.

Той разказа как всичките срещи на премиера Бойко Борисов с президента Ердоган навремето не са били на 4 очи, а на 6, тъй като на тях винаги е присъствал и Рашидов. Заради тези срещи българската граница е една от най-устойчивите на Европа, тъй като минаващите 10-ина души по онова време не могат да бъдат наречени миграция.

Според Рашидов ветото на парламента върху изборния кодекс вероятно няма да мине, защото такива са настроенията. Той обаче не може да си обясни какъв е този спор за машини или за хартия.

Обичам шума на хартията, чета вестници и чета книги. Кой е този, който иска да ми го отнеме, попита риторично той. Обясни обаче, че контролът върху изборните урни е човешки и ЦИК, и партиите трябва да изберат кой ще ги пази и кой ще ги брои.

Ако няма правителство и се стигне до следващи избори, много е вероятно Рашидов да си тръгне от политиката. Хем ми се иска да няма правителство, за да си отида, хем ми се иска да има, защото държавата е важно нещо.

Не трябва да си нито млад, нито стар, за да управляваш, трябва да си умен. Те не четат дори "Божествена комедия" на Данте - там има чистилище и ад, но има и рай.