Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кремъл 
Снимка: Уикипедия
Кремъл Снимка: Уикипедия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес, че Русия не е получавала никакви предложения за примирие в Украйна по време на коледните празници, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да започне да изтегля войските си преди Коледа като първа стъпка към намирането на мирно решение след повече от десет месеца война.

"От никого не сме получавали такива предложения. Темата не е на дневен ред", заяви Песков в отговор на журналистически въпрос дали на Москва е предлагано коледно примирие.

След серията от внезапни контраофанзиви, които позволиха на Киев да си върне около половината от територията, превзета от Москва в първите дни на войната, нито едната от двете страни не е отбелязала особен напредък през последния месец, посочва Ройтерс.

Според военни анализатори може би през зимата ще има застой във военните действия, макар че ожесточените боеве в източната Донецка област продължават заради опитите на руските сили да превземат град Бахмут.

Вчера говорителят на Кремъл коментира, че мир с Киев е невъзможен, докато Зеленски не приеме "реалността" на бойното поле и най-вече руския контрол върху четирите анексирани през септември украински области след проведени "референдуми", които Киев, Западът и повечето страни членки на ООН осъдиха като принудителни и незаконни.