Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тома Биков СНИМКА: Николай Литов
Тома Биков СНИМКА: Николай Литов

Корнелия Нинова обяви, че чака разговори за втория и третия мандат за съставяне на правителство

Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна предизвика заплаха от Тома Биков, че ако правителството на проф. Николай Габровски не мине, за втория и третия мандат подкрепата на ГЕРБ ще дойде само след публични молби, гарнирани с тежки аргументи.

До заканата на Биков се стигна, след като видя в думите на Нинова твърдение, че единствената причина да не подкрепи проектокабинета на професора е, че той е на ГЕРБ.

"Аргументът ви е притеснителен. Това означава, че априори отхвърляте каквато и да е подкрепа на ГЕРБ при евентуален втори или трети мандат. Ние няма да дадем подкрепа на никого, ако тя не бъде поискана публично със серия от тежки и сложни аргументи. Още днес, ако сте решили, че това правителство е лошо само защото е предложено от нас, поискайте после подкрепата от нас, защото няма да получите нищо", закани се депутатът.

Преди това Нинова отново се позова на решение на Националния съвет на партията за неподкрепа на правителство с мандат на ГЕРБ. И подчерта, че поне 6 години водят борба с начина, по който ГЕРБ упражняват властта.

"И днес се борим с паралелната държава. Тя представлява неуважение към институциите, към разделението на властите и взаимния контрол, задкулисното вземане на решения в интерес на малцина и обогатяването им за сметка на мнозина, за кражби и корупция и липса на ефективност. Паралелната държава няма цвят, може да е присъща за всяка партия и правителство", обясни соцлидекрката.

Корнелия Нинова. Снимка БСП
Корнелия Нинова. Снимка БСП

И отново използва възможността да атакува президента Румен Радев, използвайки думи на човек от стратегическия му съвет, че има "поносимост" между президентската институция и ГЕРБ. Дали този модел не се приспособява към всеки силен на деня, попита тя.

Според нея връщането на авторитета на партиите преминава през изчистването им от собствените им зависимости.

Нинова посочи 2 задачи - "да продължим борбата с модела на управление, наречен паралелна държава" и "да преведем България през кризите с мисъл за хората. За това са 2 възможности - те са във втория или трети мандат, настоя Нинова. "Думите, че само първият е възможност за просперитет, ние не приемаме. Няма да подкрепим предложението на ГЕРБ за премиер, с уважение към персоната на проф. Габровски. Очакваме втория и третия мандат, за които сме отворени на разговори за надпартиен и национален интерес в името на двете цели, които посочих", заяви шефката на БСП.

А Даниел Митов от ГЕРБ я репликира, че някои неща в изказването й будят изумление. И припомни, че БСП е издигнала Радев за президент. След което го преизбрахте с ПП, за които това бе техен президент. Темата не е избор на президент, настоя председателстващият заседанието Йордан Цонев в опит да го прекъсне.

"Сега изведнъж се сетихте, че Радев управлява еднолично през служебни кабинети непрекъснато. И вместо да говорим за редовно правителство, отново си говорим кой ще подкрепи правителство с първия мандат. Вторият мандат отива при ПП, които ви нарекоха "статукво". Статукво ли сте, аз не знам, трябва да им кажете на тях. Стана шизофренно всичко. Не разбирам кой на какви принципи се опира тук. Затова се чудя има ли разум в тая зала. Затова ви призовавам да стъпим на здрави принципи, на които е опряна парламентарната демокрация, а не да се занимаваме с инфантилни упражнения", обърна се към Нинова Митов.

Искрен Митев от ПП пък заподозря, че посочените за министри се страхуват правителството да не мине и ще трябва да управляват под ръководството на ГЕРБ

А отцепилият се от БСП Явор Божанков похвали смелостта на кандидатите за министри, които явно осъзнават личната цена, която всеки ще плати. И посочи, че ГЕРБ трябва да се крият зад някого, защото нямат парламентарна и обществена подкрепа. "Причината е основно в ГЕРБ и миналите им управления. И във факта, че не са поели отговорност и не са признали грешки", каза той. И се оплака, че "едно цяло поколение не желае да се отмести и ново поколение да вземе отговорност и да направи необходимата промяна. Този кабинет не може да бъде подкрепен въпреки добрите усилия, които са положени и добрите качества на някои имена в него, заключи Божанков.