Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев КАДЪР: bTV
Томислав Дончев КАДЪР: bTV

"Как може нашата парламентарна група, която излъчва кабинет, макар и с много различен профил, да не бъде в зала или да бъде с по-малък брой от народните си представители. Това няма абсолютно никакъв смисъл", това заяви пред bTV заместник-председателят на ГЕРБ, Томислав Дончев. 

"Не искаме уговорки зад кьошетата. Тайно гласуване най-вероятно ще доведе до избора на кабинет, но това оставя лош политически вкус", каза Дончев.

"Един кабинет трябва да бъде избран с ясно парламентарно мнозинство, където всяка от политическите сили показва ясна позиция. Или ако има повече от една позиция, това да е ясно видимо. Всичко останало предизвиква съмнения, че нещо се е случило с някакви договорки за кюшетата. Ние не искаме наш кабинет, макар и неполитически, да тръгва с такава лоша или подозрителна слава", допълни Дончев. 

"Така е редно. За мен процедурата трябва да бъде извървяна от начало до край. А сериозен учен, професионалист, човек с безспорна обществена репутация, дълбоко не вярвам да се хване с едно нещо, което няма да го изкара до края. Конституционната процедура трябва да бъде завършена до края. Ще има гласуване на проектокабинет на проф. Габровски. Така е редно", така Дончев отговори на въпрос дали в понеделник проф. Габровски ще представи при президента Радев папка с имена на министри.

"Надявам се, проф. Габровски да е поканил добри експерти. Състава на кабинет, имената, които са поканени, имената, с които той би се съгласил да работи, са негов ексклузивен избор. Както е и редно. Когато някой събира отбор или екип е редно освен професионалните качества, той да инвестира в хората лично доверие. Говорили сме си с него, но подготовката на кабинета е негова отговорност и задача и той ще включва хора, с които може да работи", допълни заместник-председателят на ГЕРБ.

„Няма сертификат за политическа стерилност, но стремежът е да бъдат хора, които не са ярко политически обагрени“, заяви той.

"От тази политическа криза трябва да се намери изход и аз считам, че този жест, който правим, използвайки нашия мандат, неизлъчвайки политическо правителство, с ярки политически фигури. Дори и самата партия, стоейки далеч от хипотезата за власт като шанс да се успокои политическия живот, политическите сили да започнат да си говорят. Да мислят не само какво ги разделя и кой на кого е обиден за думи, казани в миналото, а да се разберат по отношение на 3-4-5 основни приоритета. И да започнат да работят", каза още Дончев.

Дончев смята, че с връщането на хартиената бюлетина се дава избор на българските граждани.