Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шенген
Снимка: Архив
Шенген Снимка: Архив

„Ако австрийците ще упражняват политическото си его в Европейския съюз, свързано с предстоящите избори през януари, ще плащат по 200 милиона евро икономически загуби месечно от забавянето на присъединяването на Румъния към Шенген“. Това заяви председателят на Асоциацията за чиста енергия и борба с климатичните промени Ръзван Николеску, цитиран от Aджерпрес. Той направи коментара днес на пресконференция, организирана от Националния съвет на малките и средни частни предприятия в Румъния.

По думите му и австрийският канцлер Карл Нехамер, и австрийският вътрешен министър Герхард Карнер на практика се опитват да вземат за заложници всички ценности и принципи на Европейския съюз от създаването на организацията, предава БTA. 

„Не вярвам, че нещата ще останат така. Въпрос на уважение е към 30 милиона румънски и български граждани. Това е и икономически проблем. Ако не го осъзнаем, трябва да отидем до всички наши гранични контролно-пропускателни пунктове на запад и да видим хора там, които стоят с дни, за да преминат граничния пункт. И има километри с тирове“, подчерта Николеску.

"През тези 11 години, в които не станахме част от Шенгенското пространство, сумата от загубите на база БВП е около 25 милиарда евро", добави Николеску, като се позова на анализ, извършен от консултантска компания Биг 4 (Big 4).