Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обичам ви, каза Лили на своята публика в София. 
СНИМКА: ИНА ЯНЕВА
Обичам ви, каза Лили на своята публика в София. СНИМКА: ИНА ЯНЕВА

Нейни близки: Изявата в “Арена София” вероятно е последната й от такъв мащаб

Тя: Последната ми дума ще е песен

“Тя има планове за срещи с публиката”, казва мениджърът й Николай Недеков

C емблематичния рефрен от мелодията "Присъда" Лили Иванова приключи грандиозния концерт в зала "Арена София". Но дали това ще е последната й песен на такава сцена? От години слухове и спекулации слагат край на кариерата на примата, но тя всеки път изненадва критиците, завръщайки се с още по-голям триумф.

Този път обаче е различно. Концертът пред 13 000 души вероятно ще е последният й от такъв мащаб, споделиха пред "168 часа" от обкръжението й. Въпреки това те изразиха мнение, че

Лили няма да се откаже от срещите си с публиката,

но вероятността да повтори тазгодишното турне с 32 концерта в страната и заключителна изява в "Арена София" е минимална.

През годините изпълнителката на "Детелини" е стеснила кръга от приятели до минимум, както и екипът, с който работи. Вероятно не повече от двама-трима души са наясно с бъдещите й планове. Макар никой да не ги издава директно, някои знаци издават постепенното й оттегляне.

Лили няма планирано следващо национално турне.

Събитието в "Арена София" бе само кулминацията на 33 концерта, чиято подготовка отнема повече от година, а реализацията им - още толкова.

Обикновено певицата се появява не повече от 5-6 пъти годишно

пред публика в големите градове. В последните осем месеца тя обиколи цялата страна. Няма друг музикант през последните пет години, който да е правил нещо толкова мащабно.

За турнето екипът й създава изцяло нов аранжимент на почти всичките й хитове. За първи път след 20-годишна пауза тя изпя "Ветрове" на композитора Георги Красимиров - Герасим. Ангел Дюлгеров направи нов аранжимент на "Детелини" и "Осъдени души".

Техническото обезпечаване също отнема огромен ресурс. Лили изживя един от най-трудните си емоционални моменти през лятото на миналата година по време на изявата в Античния театър в Пловдив.

Проблеми с озвучаването провалят изпълненията й, тя така и не се появява на бис въпреки скандиранията на публиката. Нейният мениджър Николай Недеков потвърди, че Иванова е била емоционално изтощена до краен предел от случката. Затова екипът прави и невъзможното да не се стига до подобни проблеми тази година.

Самият той е лаконичен по отношение на бъдещето.

“Нейният път предстои

Ние от екипа й откликваме на всяка идея, срещите с публика са основна наша задача", разкрива Недеков.

За реализацията на концерта на примата в "Арена София" екип от над 50 души работи денонощно дни наред.

Концертът е вторият й в най-голямата зала у нас. Първият е точно преди 10 години - през 2012-а. Тогава тя не само разпродаде билетите за часове, но събитието влезе в историята като единственото, за което бяха изкупени дори билетите зад сцената.

Макар Лили да няма проблем да напълни залата, планирането на подобен концерт е мащабно начинание, което отнема години. Още през 2012 г. тя разказва пред вестник "Дума", че организацията е изключително трудна.

"Концертът е различен като мащаб, състав на музикантите, аранжиментите на песните. Искам да поясня, че не е юбилеен концерт - споделя тя. - И както сте забелязали,

аз не съм привърженик на юбилейни концерти

и няма да включва други изпълнители, а ще бъде просто концерт на Лили Иванова. Подобен мащабен проект не би бил възможен без огромен екип и подкрепа от спонсори. Аз получих тази подкрепа, чувствам я и като уважение към моята публика, пред която се прекланям и без която какъвто и да било концерт не може да бъде реализиран."

През 2012 г. предизвикателствата са още по-големи. Иванова се намира в може би най-трудния творчески етап.

Публиката я обожава, но тя има забрана да пее най-големите си хитове. Последователно Асен Гаргов и Митко Щерев имат претенции за авторски права, песента "Ветрове" също изпада от репертоара й.

"Лили Иванова ще бъде санкционирана, ако отново изпее някоя от моите песни", заяви през 2011 година авторът на "Детелини" Асен Гаргов. Композиторът и изпълнител, с когото Иванова работи в тандем години наред, обяви в телевизионен ефир, че отправя нотариална покана към грандамата на родната естрада. С нея той й забранява да изпълнява 20 негови песни. Същият сценарий се разигра с друг емблематичен композитор - Митко Щерев.

В резултат на това тя години наред

нито веднъж не запява и куплет

от хитовете,

докато не създава изцяло нови техни версии специално за турнето. Според Щерев направата на новите версии не е случайна, а екипът й е наясно, че подобен голям концерт е немислимо да се реализира в близките поне 10 години.

"Благодаря ви от цялото си сърце. Искам само да ви кажа, че когато навремето имах възможност да замина и да не се върна, предпочетох да остана в България и не съжалявам. Обичам ви." Със закриващите концерта думи Лили върна спомените си години назад. През 70-те години на миналия век Иванова е най-продаваният изпълнител в Русия, а федерацията е готова да я обсипе със славата на Алла Пугачова.

За успехите й в бившия Съветски съюз многократно е разказвал Александър Йосифов, директор на "Балкантон" от 1968 до 1986 г.

"Когато станах директор на "Балкантон", при капацитет 3 600 000 хиляди плочи, големите, тези "черни тави", както им казваха, за Лили Иванова тиражът за Съюза беше над един милион. В България правеше едни тиражи от 250-300 хиляди, а за Съветския съюз под милион не падаше", казва той.

През този период Лили Иванова издава 18 дългосвирещи, 34 малки и 3 сборни плочи. В руски медии се посочва, че

продадените копия от албумите й в ССССР надхвърлят

10 милиона

Макар никога да не разкрива подробности, примата не отрича факта, че многократно е получавала предложения от страна на Съветския съюз да се премести в Москва.

"Аз навсякъде в чужбина съм спечелила наградите си с български естрадни песни. Нито веднъж не изневерих на себе си и на страната", споделя примата пред Кеворк Кеворкян.

Затова и по време на промените тя е обидена. Причината е, че след разпадането на Концертна дирекция певицата се оказва без приходи за изпълнителски права за минали периоди.

За Лили краят на кариерата й е тема табу и през 1981 г. тя разкрива пред Кеворкян: "Много слабо е да кажа, че съм амбициозна. Аз съм ужасно амбициозна. Не съм мислила по този въпрос (за края на кариерата й - бел. ред.), още не ми се вярва, че ще настъпи ден, в който няма да мога да пея. Аз трябва да бъда винаги на сцената!". Веднага след това тя прави още по-интересно обобщение: "Знам, че една бабичка не може да излиза на сцената и да пее. Но не искам да мисля за тези неща".

С годините примата се превръща в най-доброто доказателство за това, че за музиката няма възраст.

“Славата не бих казала, че изморява, но човек трябва да се съобразява

с много неща - откровено признава звездата. - И имам претенциите, че го правя. Изморяват ме по-скоро фалшът, лицемерието, лъжата. Това е. Много често се сблъсквам с фалша, но затова пък съм се оттеглила почти от много неща. Гледам си работата, аз много рядко давам интервюта. Не е нужно непрекъснато да се натрапвам на публиката, без да се запитам дали тя ме обича, или не. Няма нужда. Човек трябва да бъде по-дистанциран от някои неща, не му е скучен животът."