Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цар Борис III
Цар Борис III

Още в 1881 г. суспендирали Търновската конституция,

след това доминирал цар Борис III. 7-ото ВНС просто приело постулатите от Кръглата маса

Според Иван Костов демократичните реформи са започнати за кратко при Филип Димитров, сериозно извършени при неговото управление, а нито преди, нито след това е имало стъпки в тази посока. Не сме имали демократични управленски традиции преди 1944 г., пише Иван Костов.

И дава пример, че още в 1881 г. се суспендира Търновската конституция. След това същото се случва още няколко пъти, а направените промени засилват властта на монарха и намаляват тази на парламента. "Цар Борис III доминира държавната власт след Деветоюнския и особено след деветнайсетомайския преврат", категоричен е Костов. Превратаджиите ограничават правата и свободите. Сговористите приемат Закона за защита на държавата, а звенарите - т.нар. Наредби закони. "Затова преди Втората световна война няма как да е била създадена и да е просъществувала демократична политическа култура в България", е изводът на бившия премиер.

Той отрича и работата на 7-ото Велико народно събрание. То не осъществило демократични реформи на политическата система - това станало още по време на Кръглата маса. А конституцията от 1991 г. просто закрепила комунистическата номенклатура и я направила неуязвима.а

"Конституционният чадър, опънат от мнозинството във ВНС, направи невъзможно търсенето на отговорност за престъпленията на комунистическия режим, лустрацията и реформата на прокуратурата", смята още Костов.

Когато дошло ред ОДС да управлява през 1997 г., се наложило да работят под атака срещу здравната и пенсионната реформа, но най-силната и организирана съпротива срещнали в спецслужбите и прокуратурата. Бившият премиер знае, че много хора не са го одобрявали, но е сигурен, че действията му са били правилни.

"Има разлика между успешна и добра политика. Успешната може да си остане добра само за политиците, които са я провели, и да бъде отхвърлена дори от техните избиратели. така стана с реформите от 1997 - 2001 г.", категоричен е някогашният десен лидер. И завършва с извода, че и сега не се правят нужните реформи, а всичко напомня кризите през 1990 г. и 1996 - 1997 г., когато "публичните институции станаха неуправляеми, не можеха да изпълняват функциите си".