Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сашко беше открит след 200 часа издирване.
Сашко беше открит след 200 часа издирване.

Баща му: Почива си, спокоен е, иска да се храни и рисува

След цяла седмица, прекарана в суровите условия на планината Голо бърдо, 12-годишният Сашко се чувства добре. Това разказва баща му Александър.

"Почива си, спокоен е и има желание да се храни", обяснява той.

Момчето прекарва много време и в рисуване. Нещо, което обичал да прави и преди да се изгуби на 11 ноември в района на Перник. Александър-старши вече сподели няколко от картините на сина си в социалните мрежи. Под тях заваляха множество коментари.

"Красиво творение", написа потребител.

Друг попита колко струва платното, защото иска да си го купи.

Александър съобщи, че ще бъде направен онлайн магазин, така че всеки, който желае, да може да се сдобие с картина на Сашко.

Някои хора дори забелязаха в платната на малкия преобладаващ зелен цвят. Свързаха го с гората. Синьото и бялото им наподоби водопад и реки. Запитаха се дали момчето не рисува местата, на които е било, или е преминало, докато го издирваха.

До момента то все още не е дало обяснение какво точно се е случило. Въпреки че заболяването му го възпрепятства да направи това, според специалисти в един момент ще успее.

"Може да е след години и не под формата на комуникация, тоест като отговор на въпрос, но той все пак ще разкаже", обяснява пред "168 часа" психолог.

Днес бащата на Сашко е спокоен. Той прегръща сина си и благодари на Бог, че двамата отново са заедно. Казва, че не може да опише благодарността си и към доброволците, които го търсеха дни наред. Като "герои" определя Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара- и делтапланеризъм в Перник, които намериха малкия.

Преди дни тяхната група взе един от двата големи приза по време на годишните награди за доброволчество на кмета на община Перник. Наградата им бе присъдена за участието в спасителната акция по издирването на 12-годишния Александър Цветанов.

В бъдеще Милко и Веселин планират да се впуснат и в ново предизвикателство. Те стават спасители в Перник и региона в звеното за бедствия и аварии. Ще могат да реагират при кризисни ситуации като пожари, земетресения, търсене на изчезнали хора.

Двамата казват, че не приемат себе си като "герои" заради откриването на Сашко.

"На 50 м от мен, когато видях детето, имаше друг човек и той можеше да го намери, но просто се разбирахме, за да не се дублираме по маршрутите - казва пред "168 часа" Веселин. - Всички в тази ситуация са герои. Всички, които търсеха малкия и не се отказаха. Голямо браво за тях. Не трябва да посочваме само конкретни хора, защото сме го търсили наравно. Герой е и самият Сашко. Най-важното от цялата ситуация е, че той беше намерен и че е оцелял толкова дни в Голо бърдо. Щастливи сме от тази развръзка на събитията."

Веселин допълва, че в нито един момент не са падали духом и до последно са вярвали, че ще го открият жив. Така го намират в труднопроходим район в планината Голо бърдо.