Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Москва СНИМКА: Pixabay
Москва СНИМКА: Pixabay

Следователи от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) изпратиха до съда в Лефортовски район на Москва искане да разпореди като мярка за неотклонение задочен арест на Ирина Верешчук, министър по реинтеграцията на временно окупираните територии, и на първия зам.-външен министър на страната Емина Джапарова, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Украинските политици са обвинени в нарушения на териториалната цялост на Руската федерация (чл. 280, част 2 от наказателния кодекс на Русия) и обявени за международно издирване, е уточнила пресслужбата на съда.

Следователите настояват съдът да постави обвиняемите под стража, веднага щом бъдат фактически задържани, екстрадирани или депортирани в Русия. Обвиненията срещу Верешчук и Джапарова предвиждат според руското законодателство до 10 години лишаване от свобода.

В базата данни за издирвани лица на федералното вътрешно министерство се посочва, че Верешчук се издирва по член от наказателния кодекс, който обаче не е назован. Джапарова засега не фигурира в базата, допълва ТАСС.

През 2014 г. Москва анексира украинския полуостров Крим, после - през септември 2022 г., заяви, че е присъединила още 4 региона в Украйна, които не контролира изцяло, припомня във връзка със случая Франс прес.

Въпреки водените битки украинските държавници пътуват из цяла Украйна, включително в четирите региона, които Москва обяви за свои наскоро.

Ирина Верешчук например посети неотдавна Херсон, областен център, отвоюван от Украйна през ноември - това бе ново поражение за Русия.

Джапарова е кримска татарка и като втория човек в украинската дипломация полага усилия да бъде сложен край на руската окупация на полуострова.

Международната общност в огромната си част отхвърля претенциите на Русия, осъжда офанзивата й в Украйна и дори съюзниците на Москва приканват да бъда зачитана териториалната цялост на украинската държава.